Dobrý den Petře, nerad Vás zklamu, ale plynové nádrže nejsou navěky, dokonce ani ty od Renaultu, a to ani v případě, že od nich nemáte žádný papír…
Zde je potřeba rozlišit dvě věci:
platnost tlakové zkoušky nádrže – u LPG nádrží je stanovena na 10 let od data výroby nádrže a (až na výjimky) ji není možné prodloužit. Po 10 letech se tedy musí LPG nádrž vyměnit. Zpravidla doporučujeme její výměnu i s bezpečnostními prvky (multiventilem).
Revize plynového systému – to je vpodstatě kontrola těsnosti, mechanického stavu a úplnosti. Tu předepisuje výrobce LPG systému a bývá uvedena v dokladech (nejčastěji 1x za 12 měsíců nebo každých 10.000km – podle toho, co nastane dříve). U přestaveb to je uvedeno v Příloze k TP, u vozů vyrobených výrobcem jako dvoupalivové to bývá nejčastěji v servisní knížce.
Pokud nemáte k LPG systému žádné doklady, bude možné vytvořit dodatečnou Revizní zprávu. Tam bude popsáno z jakých LPG komponentů se systém skládá (včetně homologačních čísel), a mj, také platnost tlakové zkoušky nádrže. Ta je na nádrži vyražena od výrobce. Pokud na nádrži tento údaj není uveden (nebo je nečitelný, nebo od výroby uběhlo více jak 10 let), Revizní zprávu Vám nepotvrdíme. Také vozidlo s takovou nádrží nemůže úspěšně projít měřením emisí a STK – již emisní technik zadává do systému platnost tlakové zkoušky nádrží.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den.je pravda ze LPG nádrž primo od výrobce Renault ,konkrétně espaceIII 98. 2,0 84kw je navěky bez nutnosti revize? Nemáme k tomu zadne papíry. Děkuji Petr
Dobrý den Ladislave,
Pokud je to tak jak píšete, zbývá zodpovědět jedinou otázku – co dokáže v potrubí za kuličkou plnění vytvořit větší tlak, než vytváří čerpadlo tankovacího stojanu?
Mysím, že problém bude jinde… pohyblivost kuličky bude něčím omezena – nečistoty, deformace, cizí předmět…
Nic z toho se přes internet nezjistí, myslím, že to bez prohlídky a opravy u plynaře nepůjde. Pokud jste někde z našeho okolí, můžete nás kontaktovat nejlépe telefonicky na našem příjmu zakázek.
S pozdravem Ivan Vodička
Potrubí za trubičkou určitě není bez tlaku, naopak za kuličkou zůstává příliš vysoký tlak, takže pitole jej zřejmě není schopná "přetlačit". Koncovka vypadá v pořádku, LPG je v autě cca 3,5 roku a mám najeto jen cca 50tis. km
Dobrý den Ladislave,
Zůstává kulička zaseknutá ve vnějším osazení, nebo za kuličkou zůstává příliš vysoký tlak? Pokud je potrubí za kuličkou bez tlaku, měla by se kulička volně pohybovat – děje s tak? Není kolem kuličky shrnutá část gumového „o“ kroužku z těsnění, která brání kuličce v pohybu?
Pravděpodobně bude potřeba výměna koncovky plnění, ale to opět jen hádám…
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
mám auto na LPG s plněním vedle hrdla benzinové nádrže se šroubovacím nástavcem. Často se mi stává (cca v 1/2 případů), že po připojení plnící pistole nelze tankovat, i když v nádrži je např. jen 1/4 plynu. Stojan jakoby neumí přetlačit kuličku v plnícím hrdle LPG. Kuličku je potom nutné potlačit ručně např. šroubovákem a potom lze natankovat už bez problému. Čím je to způsobeno a jak lze takovou závadu odstranit.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane Bajusz,
Přestavba Vaší Imprezy je možná s některým ze systémů sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG. Ceník přestaveb máme uvedený zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Cenik-montazi-LPG--/3143.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> . Provedení přestavby obdobného vozu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Impreza-/3788.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> . Pokud bude Vaše Subaru v obdobném provedení, bude i přestavba na LPG vypadat obdobně (např. co se velikosti LPG nádrže týká, ale i prostorového uspořádání motorového prostoru…). Podrobnosti bychom si domluvili při event. objednávání zakázky. Pro bližší domluvu nás můžete kontaktovat na našem příjmu zakázek telefonicky na čísle 777 30 50 80, nebo osobně.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den.
Mám Subaru Impreza 2.0R-S Automat. Rok v.2009 a typ motoru EJ 20. Najeto 50 tisíc.
Mohu se zeptat, zda jde přestavět na plyn, jaký systém doporučíte, kolika litrová nádrž se vejde místo náhr.kola a přibližná cena všeho?
Moc děkuji za odpověď. J.Bajusz
Dobrý den.
Mám Subaru Impreza 2.0R-S Automat. Rok v.2009 a typ motoru EJ 20. Najeto 50 tisíc.
Mohu se zeptat, zda jde přestavět na plyn, jaký systém doporučíte, kolika litrová nádrž se vejde místo náhr.kola a přibližná cena všeho?
Moc děkuji za odpověď. J.Bajusz
Mockrát děkuji za rychlou odpověď, bohužel mám právě motorizaci CAJA, takže možná přestavba není. Děkuji mockrát ještě jednou