Dobrý den pane Zavapa,
… no, vpodstatě Vám v bazaru řekli pravdivou informaci – někdy se to stává - v případě, že je něco rozbitého….
Jednou možností je špatná funkce dávkování plynu, kdy jsou adaptační hodnoty dávkování paliva posunuté z pásma odpovídajícího funkce na benzin. Další z možností může být například vadný reduktor nebo některý ze vstřikovačů. Pokud jste auto již koupil, nezbude než se s ním vydat k nějakému plynaři, který se specializuje na BRC, aby zjistil příčiny. Pokud to není originál od Forda vyrobené jako dvoupalivové (tam by mohla být znemožněna diagnostická komunikace s ŘJ LPG), měla by být oprava možná.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, jak je to s přestavbou motoru Nissan 1.6 Sce H4M d7 , který se montuje do Dacia Duster. Prodejci přestavbu nedoporučují, vypadá to , že kvůli seřizování ventilů.U nového auta samozřejmě nepřebirají záruku na motor.Děkuji.
Dobrý den mám felicii 1,3 mpi a mám problém na benzín jede v pořádku ale jakmile se bud manuálně nebo automaticky přepne na lpg motor ztratí výkon dokud nezastavím a nechcípne nebo nepřepnu zpět na plyn mohu se zeptat co by to mohlo být? děkuji
Dobrý den,mám Ford fiesta 1.4 r.v.2011 s LPG zn.brc.Po jízdě na benzín jsou následné starty BZ...po dojetí na lpg se startování nezdaří ani na 5 pokus.v autobazaru mi řekli že se někdy stává.Nechci se nechat odbýt. Děkuji
Dobrý den pane Braun,
Podstatná otázka je, jaký LPG systém ve Vašem voze máte. Pokud je to systém originál z výroby, servis nebudeme schopni provádět a s největší pravděpodobností budete odkázán na servisní síť Vašeho prodejce. Pokud jste si nechával někde LPG systém montovat, je podstatné, jaké zařízení Vám namontovali.
Pro bližší upřesnění mě můžete napsat mejlem, zavolat nebo se i s vozem stavit na našem příjmu zakázek.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli provádíte servisní opravy Oplu Crossland X LPG. Nebo jenom výměnu filtrů.
Dobrý den tazateli 4041,
Já osobně preferuji u těchto „větších dílů“ sledovat jejich funkci a měnit až ve chvíli zjištění problémů. Pokud např. vstřikovače či reduktor LPG dávkují správně palivo, drží správný tlak a jsou těsné i po vypnutí LPG systému, nevidím k jejich výměně žádný relevantní důvod.
Naopak si myslím, že u „spotřebních dílů“ typu filtry, svíčky, oleje, kapaliny atd. je dobré dodržovat určité „preventivní“ výměny podle času či kilometrického proběhu.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, je nutné plynové vstřikovače měnit i preventivně po určitých km či čase nebo prostě počkat až odejdou? Já mám na plynu najeto 125 tis. a vstřikovače jsem doposud měnit nenechal, žádný problém však s nimi není. Doporučujete v tomto případě výměnu?
Dobrý den Eriku,
Váš dotaz uchopím trošku z druhé strany. Pro přestavbu na alternativní pohon LPG je vhodné vyhnout se přímovstřikovým motorům. To se týká zejména posledních modelů koncernu VW (FSI, TSI) ale i Hyundai/Kia (GDI, T-GDI) a koncernu PSA (THP). Přestavby motorů s přímým vstřikováním mají svá specifika, není možné přestavět všechny typy motorů. Přestavba přímovstřiků (podrobnosti např. zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ) je technologicky komplikovanější, dražší a vždy je tam určitá spoluúčast – přídavek benzinu v celém rozsahu zátěží. Proto je ekonomika provozu těchto motorů méně výhodná. Také funkce motorů při provozu na LPG není podle mých zkušeností tak plynulá jako u starších motorů MPI. Pokud byste si přesto vybral motor TSI, doporučím, zjistěte nejprve přesný typ motoru (např. CDAA zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Superb-II-TSI-Combi-/4014.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ) a zavolejte. Nejprve bychom ověřili, že pro daný motorkod je zpracována sada pro přestavbu.
Provoz všech motorů je ovlivňován jednak způsobem jízdy, údržbou, provozními podmínkami, a jednak použitým palivem. Konkrétně motory MPI koncernu VW nemají s provozem na LPG problémy, u jiných motorů většinou doporučujeme nějaký z dodatečných způsobů aditivace ventilů (podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ).
Omlouvám se, že nejsem konkrétnější, až budete mít vybraného nějakého favorita, klidně předem zavolejte a já se pokusím být konkrétnější.
Abych Vás uklidnil, stojím výhledově před stejnou otázkou jako Vy, a také si nedokážu vybrat… Motory TSI (na rozdíl od motorů FSI) velmi příjemně jedou, ale technologie je (alespoň podle mě…) poměrně choulostivá a nepředvídatelná. Pro změnu downsizingové motory (např. přeplňované litrové tříválce) mě svým chováním příliš (vlastně vůbec…)neuchvacují.
S přáním dobrého výběru Ivan Vodička
Dobrý den Martine,
Na motory s vícebodovým vstřikováním benzinu (pro každou větev sacího potrubí samostatný benzinový vstřikovač) a funkční lambdaregulací je možné namontovat systém sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG. To, jestli benzinové vstřikovače vstřikují benzin plně sekvenčně (samostatné impulzy pro každý válec samostatně) tzv. polosekvenčně (dva a dva současně) či tzv. full group (všechny vstřikovače současně) se ošetří v mechanické konfiguraci a SW nastavení LPG systému.
U motoru s centrálním vstřikováním s jedním vstřikovačem před škrticí klapkou (monovstřik) je také event. možné použít tento signál pro ovládání 4 vstřikovačů LPG. Tento postup jsme u nás ještě neřešili, ale podle techniků výrobce to možné je.
Nezbytnou podmínkou je u obou variant funkční lambdaregulace dávkování benzinu.
S pozdravem Ivan Vodička