Dobrý den. Chtěl bych se zeptat (vždy dobře poradíte), zda se musí po koupi nových vstřkikovačů LPG Lovato JP nějak nastavovat zdvih, nebo je to již nastavené z výroby? Na současných vstřikách mám najeto 80 tis. km a špatně přepínají a jsou velmi hlučné. Nebo doporučujete repas opravnou sadou? Špatně přepínají zn. že skoro každý rok se musí čistit. Při teplotě nad 5°C se to přepne jakštakš, pod nulou přepínám tak 5x (vždy na 3 válce - jakoby jeden vstřik nejede. Diagnostika mi hlásí 3 válec...). Děkuji za odpověď. S pozdravem Jan Bárta
Dobry den pane Vodicko chci se zeptat na jeden problem mam skodu octavia 1 85kw namontovano zarizeni stack a ted kdyz jsou venku teploty pod nulou tak pri prepinani z benzinu na lpg se vozidlo zacne dusit nebo chcipne a hned se rozsviti kontrolka poruchy motoru kdyz uz se konecne prepne na lpg pak uz problem neni. Chci se tedy zeptat cim by to mohlo byt. Dekuji za odpoved a preji pekny den.
Dobrý den paní Hamzová,
Předně děkuji za důvěru, se kterou se na nás opakovaně obracíte.
Volba typů LPG systémů, které nabízíme k přestavbám je kombinací obchodních, cenových a technických faktorů. V Neptunu Harfa jsme v současnosti dospěli k těm systémům, které máme v aktuální nabídce. Máme s nimi dostatečně dlouhodobé a bezproblémové zkušenosti a jsme přesvědčeni, že jsme s nimi schopni dostatečně pokrýt možnou poptávku přestaveb běžného vozového parku v ČR.
Servis provádíme i na některých systémech, které běžně nemontujeme. Lovato patří mezi ty systémy, kde Vám servis nabídneme i nadále (u těch verzí systémů, které jsme montovali).
Toyoty Avensis s motorem 1,6 86kW typu 4A92 vyráběných od roku 2010 jsme podle našich záznamů montovali 2 kusy. Jeden loni v létě a o jeho dalším osudu nemáme informace – zatím se u nás neobjevil. Druhý kus jsme přestavovali v 02/2015 při 6.000km na tachometru (patrně ten, kterého máme i v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Lancer/3965.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ). U něho jsme použili systém BRC doplněný o elektronickou aditivaci ventilů. Zákazník k nám jezdí pravidelně na revize a servis (filtry a svíčky), naposledy u nás byl v lednu 2018 při stavu tachometru 98.000km. Za tu dobu nemáme s jeho provozem evidovány žádné potíže. Nevím z jakého důvodu Vás na různých forech „většina majitelů odrazuje“, a na základě čeho… Proto se k tomu nemohu jakkoli vyjadřovat.
Pokud chcete jezdit na LPG, můžete si vybrat téměř jakýkoli vůz s motorem MPI (motor který dávkuje benzin do sacího potrubí, tedy ne FSI, TSI, TFSI, GDI, …). U motorů s přímým vstřikováním (TSI, …) je přestavba možná pouze u konkrétních provedení typu motoru a elektroniky. Přestavba je však dražší, technologicky komplikovanější a s pomalejší návratností.
S pozdravem Ivan Vodička
Zdravím, předně bych se ráda optala, proč již v nabídce není systém Lovato? Bude i nadále servisován?
Hledám další vůz pro LPG.
V minulosti jsem vlastnila Felicii, během mého vlastnictví servisován systém LPG u vás - jezdí s jiným majitelem dodnes]:->.
Nyní vlastním Fabii 1.2 HTP, r.v. 2006 - u vás namontován systém Lovato v r. 2012. Od té doby najelo 120 tis., celkem 180 tis. a jediné, co měním jsou svíčky...jinak tedy samozřejmě bez ohledu na provoz na LPG náplně a drobnosti dle opotřebování.
Nyní hledám další (primární vůz) k následné montáži LPG systému u vás a tak hledám vůz a systém LPG adekvátně spolehlivý dvěma předchozím vozidlům. Nemusí jít nutně o nové vozidlo, avšak ne starší r. v. 2012. Jaké byste mi z praxe doporučili? Vyhlédla jsem si Mitsubishi Lancer 1,6 i,16V,85kW r.v. 2012, avšak na fórech od provozu na LPG většina majitelů odrazuje. Jaký je váš názor?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den tazateli 3802,
Příčin obtížného startování může být více. Namátkou posunuté korekční hodnoty vstřikování (následkem ne zcela odpovídajícího nastavení LPG systému), netěsné vstřikovače, netěsný reduktoru, problémům na zapojení elektroinstalace…
Doporučuji kontrolu u Vašeho plynaře. Přijde mi to jako lepší cesta, než nahodilé výměny podezřelých komponent.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Nový,
příliš mě nenapadá horší varianta „seznámení s LPG pohonem“ než si pořídit 10 let staré vozidlo s originální přestavbou, a ještě očekávat, že budu spokojený… Vámi uváděné výměny hadiček a revize jsou to nejmenší…
LPG nádrž má životnost 10 let od data její výroby. Nádrž v boku jsem ještě neviděl, patrně bude pod vozem v prostoru rezervního kola. Cena výměny LPG nádrže je cca od 7.000,- Kč (podrobnosti máme zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/LPG-nadrze-a-vymena/3377.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ).
Všechny plynové komponenty mají svoji životnost, zejména mechanické díly (vstřikovače a reduktor)již mohou být na hranici své životnosti. LPG komponenty podléhají vývoji, a ne vždy jsou jednotlivé díly záměnné. Původní, které se vyráběly před 10 lety, již nemusejí být k dispozici.
Další komplikací může být to, že se (podle Vaší informace) jedná o originální LPG od výrobce. Pokud je LPG systém do vozu implementován již výrobcem, bývá často podstatně omezen následný servis LPG systému. Výrobci vozů používají řídící elektroniku LPG systému upravenou pouze pro své použití. Následně tedy není možné diagnostické připojení třetí strany (nezávislého LPG servisu). A pokud se s řídící elektronikou nikdo nespojí, nelze systém diagnostikovat, seřizovat ani opravit.
Takže byste si pravděpodobně pořídil plynový systém, který je na hranici své životnosti a není možné jej servisovat.
Ale nechtěl bych Vás strašit více než je odpovídající. Podstatné je to, co je v uvažovaném vozidle skutečně namontováno, a v jakém je to skutečně stavu. A to na základě částečných a zprostředkovaných informací nejsem schopen poznat.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, mám dotaz ohledně přepínání plynu na benzín. Jedna se o bmw e46 330xi. Když chcípnu na lpg tak me to pak jde těžko nastartovat. Cim by to mohlo byt? Budou to delat vstrikovace nebo jen ventil na zavírání lpg? Diky
Dobrý den. Budu kupovat Citroen Berlingo s LPG, ale obávám se jako nováček v LPG pár věcí. Jednak se prý po 10 letech musí vyměnit nádrž a hadičky a nevím co ještě. Tady je to aktuální asi za rok. Kolik taková výměna plynové nádrže a souvisejících věci přijde? Je to Berlingo s tovární zástavbou lpg. Nádrž na plyn v kufru není videt a prý je někde v boku? Dále se trošku bojím otravování se s revizemi. Jsou tyto na počkání, nebo to znamená odstávku auta na půl dne? Budu moc rád za každou radu. Dekuji.
Dobrý den Pavle,
Vámi uváděný plynový systém sekvenčního vstřikování BRC používáme již mnoho let a i my s ním máme výborné zkušenosti. Pro provoz vozů Hyundai na LPG bych jednoznačně doporučil dodatečnou aditivaci ventilů. Jako nejúčinnější dávkování zejména pro uváděné dálniční režimy bych Vám doporučil elektronickou dávkovací sadu Electronic Valve Protector (podrobnosti máme zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Elektronicke-tlakove/3883.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ).
Pokud budete chtít nějaké další podrobnosti nebo objednávku přestavby, můžete nás kontaktovat nejlépe telefonicky na příjmu zakázek na čísle 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička