Seznam příspěvků

soucek-zdenek@seznam.cz 02.01.2018 09:48

Dobrý den, mám namontován systém elpigas. Při měření emisí zjistili, že na měřící soupravě při měření vypadává pravidelně po cca 5 sek. údaj otáček motoru (objeví se údaj "- - -" po dobu cca 1 sek) a také údaj teploty motoru (objeví se -40°). proto nelze naměřit emise lambda. Prosím o tip, kde je chyba, případně co ruší data z řídící jednotky. Děkuji.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 27.12.2017 07:27

Dobrý den Petře,
Trvalou slevu 0,50 Kč na litru u naší čerpací stanice LPG nabízíme pro všechny u nás přestavované vozy. Při tankování se nárok na slevu prokazuje naší reklamní podložkou pod SPZ, kterou při montáži bezplatně měníme. Proto se při zadávání zakázky na přestavbu vždy ptáme, zda zákazníkovi podložky SPZ můžeme vyměnit (občas si to někdo nepřeje, tak abychom to nedělali bez domluvy s majitelem vozu). Pokud jsme se Vás nezeptali a podložky s logem Neptun Harfa Vám nedali, tak se dodatečně omlouvám. Zastavte se u nás kdykoli v pracovní době servisu (klidně hned po Novém roce), podložky dostanete. Pokud je máte, můžete bez dalšího přijet a po natankování Vám bude účtován plyn se slevou.
S pozdravem Ivan Vodička

Petr 23.12.2017 20:19

Dobrý den,montovaly jste mi lpg do auta,ale nedostal jsem nic na slevu na Lpg a do myčky,diky za odpověd.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 22.12.2017 06:37

Dobrý den Stando,
Váš dotaz se patrně nějakým nedopatřením zopakoval, odpověď zde již máte pod číslem 3763.
S pozdravem Ivan Vodička

Standa 20.12.2017 16:27

Dobrý den,
mám VW Touran Bifuel 1,6 LPG, originální zástavba Landi Renzo. Od začátku mám problém s přepínáním na LPG při poklesu teploty pod 0. Při mrazu dojde během chvilky k přepnutí na LPG, ale vzápětí začne pískat jako při prázdné nádrži a automaticky přepne na benzin. Ohřátí motoru nemá na příčinu vliv. Když mrzne a na auto svítí slunce, funguje vše normálně. Při roční revizi nikdy nenašli žádný problém. Za tepla se to nikdy nestane. Připadá mě to jako by zamrzal nějaký ventil, který pouští LPG do palivového systému. Nevíte čím by to mohlo být?

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 20.12.2017 10:36

Dobrý den Stando,
Podle Vašeho popisu je možné, že skutečně vázne některý z plynových ventilů, studený nechce otevřít. Proto systém reaguje stejně, jako když dochází plyn – přepne na BA a píská. Druhou možností je teplota plynu. LPG systémy obecně mají nastaveno zpětné přepnutí na benzin, pokud je teplota plynu nižší, než je v programu zadáno. Je tedy možné, že systém podle teploty vodou vyhřívaného reduktoru (u originální zástavby Landi Renzo pro VW pravděpodobněji podle teploty motoru) přepne na LPG, ale vzápětí přepne zpět na BA, protože čidlo teploty plynu hlásí nízkou teplotu. Když na auto svítí sluníčko, nebo nemrzne, nemusí k tomuto jevu docházet.
To jsou dvě z mnoha možností, které mě podle Vašeho popisu napadly. Pravou příčinu však musí odhalit a odstranit Váš servis VW.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 20.12.2017 10:35

Dobrý den pane Hanák,
Ptáte se na rozdíl mezi Landi Renzo a BRC. Obě firmy sídlí v Itálii, v návaznosti na alternativní pohon vyrábějí různé výrobky, mají další výrobní i montážní střediska po celém světě (Amerika, Asie). Neptun Harfa montuje již velmi dlouho systémy BRC (postupně typy Sequent Fast, 24/56, PD, a nyní poslední generaci Sequent32). S touto řadou máme dlouhodobé zkušenosti, doporučujeme zejména pro vozy s velkým kilometrickým proběhem a pro motory s přísnými nároky na složení emisí. Systémy Landi Renzo dlouhodobě nemontujeme. O těchto systémech mám vpodstatě pouze teoretické informace ze školení v Itálii i u dovozce, vlastní praxi nikoli.
Myslím, že oba systémy mají výborné parametry. Používají rozdílnou elektroniku, algoritmy výpočtů i mechanické komponenty. Z logiky toho se liší ovládací programy, možnosti nastavení i různé nadstandardní strategie a vnitřní diagnostiky. Navíc oba výrobci produkují více řad jednotek (řekněme ekonomické a maximální), a nabízejí i různé typy reduktorů a vstřikovačů. Podle toho se pak liší i cena kompletní přestavby.
Rychlost vstřikovačů je velmi často zmiňovaný argument, ale myslím, že rychlost sama o sobě není všespasitelná. Pro pomoc s Vaším výběrem bych doporučil nezačínat od rychlosti vstřikovačů, ale od výběru firmy, které svoje vozidlo pro přestavbu svěříte. Vyberte si firmu ve Vašem okolí, a od nich si nechte doporučit pro konkrétní vozidlo a způsob jeho používání ten systém, za kterým si firma bude stát jak s ohledem na funkci, tak i životnost a následný servis.
S pozdravem Ivan Vodička

Standa 19.12.2017 19:43

Dobrý den,
mám VW Touran Bifuel 1,6 LPG, originální zástavba Landi Renzo. Od začátku mám problém s přepínáním na LPG při poklesu teploty pod 0. Při mrazu dojde během chvilky k přepnutí na LPG, ale vzápětí začne pískat jako při prázdné nádrži a automaticky přepne na benzin. Ohřátí motoru nemá na příčinu vliv. Když mrzne a na auto svítí slunce, funguje vše normálně. Při roční revizi nikdy nenašli žádný problém. Za tepla se to nikdy nestane. Připadá mě to jako by zamrzal nějaký ventil, který pouští LPG do palivového systému. Nevíte čím by to mohlo být?

Petr Hanák 19.12.2017 16:14

Dobrý den.
Mam dotaz ohledne lpg vstrikovacu, nebo i celeho lpg systemu. Jaky je rozdil mezi napriklad drahym BRC nebo Landi renzo? Pro me je nejdulezitejsi spolehlivost. V jednom voze mam Landi Renzo Omegas EVO AEB vstrikovace a jezdim 70000km bez problemu. Slysel jsem, ze BRC ma rychlejsi vstrikovace, ale co to prakticky znamena... Dekuji.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 19.12.2017 16:00

Dobrý den Luďku,
Na konci roku 1979 vydala skupina Katapult jeden ze svých hitů s názvem Až.
Až se bude psát rok dva tisíce šest, Až se všichni přestěhujem do obrovských měst, Až dálnicí zeměkouli opředem, Až budem pyšni na všechno, co dovedem, Pak bude možná pozdě na to chtít se ptát: Co děti, mají si kde hrát?
Nejen podle tohoto textu nechci ani hádat, co bude dělat firma Neptun Harfa ani já osobně, až budou všude elektromobily…:-/
Ale jako námět na předvánoční zamyšlení fajn otázka.;-)
S pozdravem Ivan Vodička