Seznam příspěvků

Motor 1 18.09.2017 13:44

Dobrý den,
uvažuji o přestavbě Fordu Mondeo r.v. 2006, 1.8 Duratec-HE, 81 Kw, chtěl bych se zeptat na vhodnost pro přestavbu na LPG tohoto motoru? Případně kolik bezproblémových km uz na tomto motoru nejeli vaši zákaznici, kteří si nechali u Vas auto s tímto motorem přestavět na plyn? Nebo existuji nějaké takové statistiky, nebo seznamy, případně na internetu, nebo znáte někoho kdo na tomto motoru na LPG najel hodně bezproblémový km? A jestli se někomu treba podpálili ventily i s přimazáváním?
Budu moc rád za tyto informace. Dekuji Jirka

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 15.09.2017 08:18

Dobrý den Marku,
Bylo by velmi laciné svádět Vaše problémy na nekvalitní plyn z posledního tankování. Ne, že by v plynu nemohly být nečistoty, ale takhle od stolu to skutečně nedokážu říci. Pro stanovení příčiny problémů Vašeho vozu bych doporučil kontrolu u plynaře, který má s Vaším plynovým systémem dostatek zkušeností.
S pozdravem Ivan Vodička

Marek 13.09.2017 22:44

Dobrý večer,
mám Suzuki SX4, 1.6 VVT, 4x4 (2011) s prestavbou BRC+primaz (po poslední výměně filtrov najeto 9000 km, celkově na LPG najeto vyše 45000). Po natankovaní LPG na Shell (tankoval jsem u nich poprvé) mi při přepnutí na LPG motor celkom slušně cuknul (doteď se to nikdy nestalo). Ujel jsem nějakých 70 km a plyn mi začalo vypínat. Teď mi jednotka už vůbec nechce zapnout plyn. Máte zkušenosti s plynem zo Shell, zdali jde o nějakej nekvalitní. Nebo v čem může být chyba ?
Děkuji za jakoukoliv odpověď. Marek

Karel 11.09.2017 09:37

Dobrý den,
ještě jednou děkuji.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 11.09.2017 07:10

Dobrý den Karle,
Pro přestavbu na pohon LPG bych vybral motor se vstřikováním benzinu do sacího potrubí – MPI. Takže z Vašeho výběru Auris 1,6 97kW nebo Hyundai I30 s motorem 1,6 88kW. Oba motory bych pro provoz na LPG doplnil externí aditivací ventilů (podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ).
S pozdravem Ivan Vodička

Karel 07.09.2017 11:14

Dobrý den,
měl bych ještě dotaz ohledně případné vhodnosti několika motorů na přetavbu na LPG. Podle fotogalerie jste provedli přestavby motorů Toyota Auris 1.6 Valvematic 97 kW, Hyundai i30 1.6 MPI 88 kW a Hyundai i30 1.6 GDI 99 kW. Je některý z těchto motorů na přestavbu vhodnější, či naopak některý příliš nehodí? Děkuji

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 06.09.2017 21:02

Dobrý den Karle, ještě upřesním svůj komentář 3650. Jako nejhorší variantu bych viděl pořízení ojetého vozu ze zahraničí, do kterého byl před cca 8-10 lety montován LPG systém. Je to proto, že po 10 letech se musí měnit nádrž LPG, a i zbytek LPG systému bude mít "svoje nejlepší léta" dávno za sebou. Další komplikací může být i to, že se může jednat o systém, který se do ČR nedováží, nikdo jej tu nemontuje, a tudíž i možnosti servisu budou velmi omezené.
S pozdravem Ivan Vodička

Karel 06.09.2017 14:00

Dobrý den,
děkuji za odpověď. O ojetém vozidle s pozdější přestavbou na lpg příliš neuvažuji. Chápu, že by to byla už celkem riskantní záležitost, co se týče spolehlivosti motoru.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 06.09.2017 13:14

Dobrý den Karle,
Vozidla originál v prvovýrobě vybavená pohonem benzin/plyn mívají alternativní pohon lépe integrovaný do vozu jak mechanicky, tak i v elektronice a programu motormanagementu. Proto mají šanci fungovat lépe a komfortněji. Nevýhodou je, že jakýkoli další servis může provádět pouze servisní síť výrobce – diagnostika LPG bývá pro běžné LPG servisy nedostupná.
Naopak dodatečné LPG přestavby vozů vyrobených na benzin mají alternativní pohon pouze dodaný k původnímu, plynová elektronika není intergována do benzinového motormanagementu. Výhodou je však cenově i fakticky dostupnější servis, vždy podle typu LPG systému.
Koupě staršího vozu (lhostejno na jaké palivo jezdí) v sobě vždy obnáší určité riziko. Vždy se jedná o nějak používanou a opotřebovanou věc, a odhad její další životnosti bez dalších znalostí by byl ošidný. Proto se do něj nebudu pouštět.
Jako nejhorší variantu bych viděl pořízení ojetého vozu s dodatečně namontovaným LPG systémem a stářím blížícím se 10 letům. Této variantě bych se určitě vyhnul.
Přeji Vám dobré rozhodnutí, Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 06.09.2017 13:14

Dobrý den Lukáši,
Vůbec netuším, kde by se dalo nějaké malé čerpadlo na LPG koupit, žel Vám neporadím.
S pozdravem Ivan Vodička