Dobrý den,
uvažuji o koupi ojetého vozu s LPG. Raději bych volil vůz s tovární přestavbou. Nalezl jsem např. Opel Merivu 2014 s nájezdem cca 100 tisíc km. Podle servisní knížky bylo auto pravidelně servisováno. Chtěl bych se zeptat, zda je možné očekávat nějaké větší problémy s motorem právě kvůli tomu vyššímu nájezdu? A zda by nebylo lepší například koupit vůz na benzin a nechat ho na lpg přestavět? Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu.. Sháním "lpg čerpadlo", nejlépe toto <a href="http://www.njuskalo.hr/pumpe-kompresori/lpg-pumpa-plin-auto-plin-oglas-2929220">www.njuskalo.hr/pump…</a> ale vůbec nevím kde to najít.. Nevěděli byste kde se to dá zakoupit?
Díky za radu, Lukáš.
Dobrý den pane Vodička,
děkuji za všechny poskytnuté informace.
Dobrý den Pavle,
Demontáž LPG je z pohledu legislativy stejný proces jako montáž. Jedná se o schválenou typovou přestavbu spočívající v demontáži LPG systému. Provádět ji může osoba mající patřičné povolení od držitele Oprávnění hromadné přestavby. Ta potom přestavbu spočívající v demontáži potvrdí do technického průkazu. Provozovatel následně s doklady dojde na Registr vozidel, kde mu přestavbu (demontáž) potvrdí, zanesou do centrální evidence a vystaví nový malý TP, kde bude opět jako palivo uveden pouze benzin. Pokud již vlastníte vozidlo, které nemá fyzicky namontován LPG systém ale v dokladech je uveden, přijeďte s autem i doklady do LPG servisu, kde (pokud to bude možné) provedou patřičnou administrativu.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Budík,
Kabeláž elektroinstalace (celý svazek) máme skladem, cena je 1.500,- Kč. Výměnu odhaduji cca na 4 hodiny (podle konkrétního provedení), pak je otázkou, zda přehrát původní SW, nebo použít aktuální FW a provést novou kalibraci s nastavením. Před vlastní výměnou bych přesto doporučil nějakou kontrolu…
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, jak prosím postupovat při demontáži LPG z vozu? Konkrétně tedy fyzicky je již vymontované, ale potřeboval bych ho odstranit z TP - je na to potřeba nějaké potvrzení od firmy, kde bylo montované (bylo to u Vás)? Předem děkuji.
Dobrý den pane Vodička,
děkuji velmi za váš čas a názor. Pokud jsem to dobře pochopil tak myslíte problém v kabeláži LPG ? Jak složité a finančně náročné je kabeláž LPG kompletně vyměnit ? Asi to bude jednodušší než hledat náhodnou chybu, mám LPG nainstalováno cca 6 let a najeto na LPG cca 200.000 km takže už má stejně něco za sebou.
děkuji
Dobrý den pane Budík,
Nemyslím si, že by něco v LPG řízení dávalo tak silné impulsy, které by odpálily výstup řídící jednotky benzinu. Spíš bych se přikláněl k problémům v kabeláži – např. poškozená izolace a sporadický zkrat na kostru vodiče impulzů pro benzinový vstřikovač 4. válce by způsobil trvale otevřený vstřikovač benzinu 4. válce. Zároveň by velký a dlouhotrvající proudový odběr mohl způsobit přehřátí a poškození výstupu BA jednotky. Ale to samo o sobě nevysvětluje, proč by se problém vyřešil vyndáním pojistky LPG (pokud se zároveň nepohnulo poškozenou kabeláží, a tím se neodstranilo krátké spojení v předpokládaném místě poškození)… Nezbývá, než aby se Váš plynař i Vy vyzbrojili trpělivostí – odhalování příčin problému který se vyskytuje jednou za 250 až 7500km nepatři k jednoduchým zjišťováním.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, mám Octavii 1,6 75 kw při jízdě na plyn se rosvítila kontrolka ESP a následně i kontrolka systému řízení, auto na plyn přestalo táhnout a po přepnutí na benzín šel benzín z výfuku, náaledně se zjistilo, že zůstává otevřený vstřikovací ventil u 4. válce. Zřejmě došlo k nějaké "kolizi" protože byl odpálený jeden výstup na řídící jednotce benzínu. Vyměnila se řídící jednotka benzínu a auto najelo cca 250 km v pohodě a pak se závada objevila znovu. Kvůli podezření na vadu řídící jednotky plynu jsem ji nechal vyměnit za jinou a instaloval opravenopu jednotku benzinu. Následně jsem najel v pohodě cca 7500 km a závada se objevila znovu. Zajímavé je to, že když jsme za "chodu" odpojili plyn ( vyřadili pojistku ) benzín se rozběhl normálně. Může být někde v systému řízení LPG něco co by dávalo tak silné elektrické impulsy které by odpálili výstup řídící jednotky benzínu ? Setkal jste se s podobnou závadou ? Mám systém STAG 300 plus. Děkuji