Dobrý den,
chtěl bych se zeptat ohledně přimazávání ventilů.
Co vadí více ventilům a sedlům, že je plyn suchý nebo vyšší spalovací teplota?
Slyšel jsem, že aditivum(draslík) které přimazává ventily nemůže shořet celé, aby se dostalo dále mezi ventil a sedlo. Vznikne jemný prášek, který zanáší katalyzátor a přes EGR ventil se dostává zpět do motoru, který kompletně vybrousí a zanese(prý jen u určitých aut). Máte s tímto nějakou zkušenost?
Děkuji za reakci
Dobrý den. Měl bych dotaz. Mám VW Sharan 1.8T s pohonem na LPG.Objevuje se m chyba na diagnistice a to 16785- recirkulace výfukových plynů - nedostatečný průtok. Tato chyba se za jízdy neobjeví, ale objeví se když jedu delší trasu zhruba 80-100 km a zastavím a nechám auto klapat na volnoběh tak tato chyba se objeví. Ale vypozoroval jsem že tato chyba je v zimním období nebo když je chledno. V současné době tj. asi 2-3 měs. se tato chyba neobjevila. Chci se zeptat zda by tato chyba mohla mít souvislost s pohonem LPG. Děkuji Švejnoha
dobrý deň, chcem sa opýtať, či máte skúsenosti s prestavbou auta Mercedes clk 240. môj je rv 2004, najazdených ma cca 180tis. odporúčali by ste prestavbu,? koľko by to vyšlo u Vas a ako dlho by trvala? ďakujem, s pozdravom Peter. :)
Dobrý den Jane a Lukáši,
Vaše dotazy jsou obdobné, proto Vám odpovím najednou. Fordy Mondeo 2,0 107kW jsou poměrně často přestavované motory. Pro přestavby dlouhodobě používáme zejména systémy výrobců BRC a AC Stag. Z nich bych podle Vašich nároků a požadavků vybíral. Pro provoz Fordů na LPG doporučujeme dodatečnou aditivaci ventilů (podrobnosti zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ). Pro běžný provoz bych asi doporučil podtlakový systém, u tohoto motoru doplněný o rozvod do jednotlivých větví potrubí VSE. Pokud budete jezdit pravidelně a převážně v dálničním režimu, přimlouval bych se spíš pro elektronické dávkování. Přívstřik benzinu ve vyšších zátěžích je také možný, zejména pokud jezdíte po dálnicích sporadicky. Také jím lze doplnit externí aditivaci. Ale já osobně upřednostňuji externí aditivaci, používám ji i ve svém letitém Focusu.
Nájezd 150-200 tis. km a stáří 10-12 let již vypadá jako velké číslo, ale podstatnější je, jak s motory zacházeli předchozí majitelé, jakou jim dopřávali údržbu atd. Každopádně musí být funkční lambdaregulace směsi, a motor po mechanické stránce v pořádku.
Provedení přestaveb Fordů Mondeo na LPG si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/FORD/3179.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> .
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den. Nedávno jsem koupil Ford Mondeo 2.0 107 kw z roku 2004. Vůz má najeto 150000 km. Rád bych se zeptal, jaký typ lpg zařízení by jste mi doporučili. A jaká je vhodná ochrana ventilových sedel? Jestli přístřik benzínem + podtlakové přimazávání. Nebo jiná varianta či kombinace.
Dobrý den. Hodí se podle vás prosím Mondeo 2.0 2006 pro LPG? Uvažuji o koupi tohoto auta s nájezdem okolo 200000km. Děkuji.
Moc děkuji za obsáhlý příspěvek.
Jednoduché řešení by bylo, kdyby byl LPG všude stejný, jenomže to je utopie.
Takže nastavení takové, aby to zvládlo různé kvality LPG. A v tom je ta věda.
Dobrý den Karle,
Já Vaše povzdechnutí s dovolením trochu rozvedu…
To samé platí i o nastavení originál vozu na benzin. Výrobce má vytvořený program, který při daném úhlu otevření škrticí klapky, teplotě motoru, teplotě nasávaného vzduchu, podtlaku v sacím potrubí, otáčkách motoru atd. vytvoří přesně dlouhý impulz pro otevření benzinového vstřikovače. Pokud by to bylo všechno, tak by byla výsledná bohatost přesně podle Vámi popsané logiky nepřesná – podle kvality benzinu, nepřesnosti v rychlosti pohybu jehly BA vstřikovače atd. Mimo jiné i proto jsou motory vybaveny lambdasondou.
Ta snímá ve výfuku přítomnost kyslíku, a zpětně informuje ŘJ o výsledku dávkování paliva. Je-li ve výfukových plynech přítomen kyslík, usoudí elektronika na chudou směs (shořelo všechno palivo a ještě zbyl kyslík). V tu chvíli ŘJ upraví tabulkové hodnoty impulzů pro vstřikovače o procento výš, a to až do té doby, než registruje od lambdasondy údaj o nedostatku kyslíku ve výfukových plynech. Pak elektronika usoudí na bohatou směs (ve válci shořel všechen kyslík – bude přebytek paliva). Řídící jednotky benzinu používají většinou dlouhodobé a krátkodobé korekce dávkování směsi, kterými jsou schopny eliminovat rozdíly v přesnosti změřených hodnot (teploty, tlaky, úhly TPS) i rozdíly kvality paliva. Proto se tyto drobné změny ve složení bohatosti směsi neprojeví.
Při provozu na LPG využívá LPG systém jako svoji vstupní hodnotu právě výsledek tohoto procesu – délku impulzu který vypočítá benzinová elektronika vozu (i se všemi korekcemi). Tento výsledek práce benzinové elektroniky LPG systém přepočítá pro plynové vstřikovače (zohlední typ LPG vstřikovačů, teplotu, tlak plynu atd.) a na základě tohoto výpočtu provede dávku plynu. Pak opět nastupuje lambdasonda a celý výpočet benzinové části s následnou korekcí. Ta se projeví opět v délce impulzu na vstupu do LPG systému. Takže vlastně i při provozu na LPG aktivně řídí množství paliva benzinová část. Seřízení plynu je proces, kdy musí být správně nastaven přepočet výsledku benzinové elektroniky pro plynové vstřikovače. Korekční hodnoty benzinové jednotky (dlouhodobé i krátkodobé) se pak musí pohybovat v obdobných hodnotách pro obě paliva.
A tyto korekční hodnoty pak mohou reagovat na změny kvality plynu obdobně, jako na změny kvality benzinu.
Podmínkou je pochopitelně správná funkce mechanických komponentů a dobré přizpůsobení plynové mapy pro celé spektrum zátěží a otáček motoru.
S pozdravem Ivan Vodička
Seřízení řídící jednotky je úplná věda. Stačí natankovat jinde plyn a může se seřizovat znovu. Když jezdíte po celé republice, nelze tankovat pořád na stejném místě stejný LPG. Úplně jsem se divil, jaký je v tom rozdíl.
Dobrý den Adame,
Přestavba s klasickým systémem je možná, ceny máme uvedeny v ceníku zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Cenik-montazi-LPG-s-centralnim-smesovacem/3876.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> , jako ŘJ LPG bychom mohli použít jednotku Bingo. Legislativně použití tohoto systému nic nebrání. Pouze je zde riziko tzv. zpětného zášlehu. To u systémů sekvenčního vstřikování nehrozí a navíc má sekvence z principu své funkce šanci fungovat lépe. Cenový rozdíl není v současnosti až tak velký, proto jsem zastáncem sekvencí. Toť moje rada, rozhodnutí zda jezdit na LPG a s jakým systémem je pochopitelně na Vás.
S pozdravem Ivan Vodička