Seznam příspěvků

Jurawood 30.01.2017 09:54

Ještě bych poprosil k odpovědi 3352 (BRC origo Ford P&D) a vlastně i k té poslední...

Nebylo by řešení jednotku komplet vymazat/resetovat funkcí earse? Podaří se ji poté znovu nastavit? Uvědomuji si, že to jít nemusí ani tak a jednotka by se pak musela někam zasílat nebo online připojovat na servis výrobce.
Vidím řešení v nákupu jednotky P&D (klik by stála přes vás?), a nebo díky filozofii firmy BRC přechod třeba na STAG a to budou stovky až tisíce aut v brzké době řešit.. dle mě ke smůle pro BRC..

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 30.01.2017 09:51

Dobrý den Martine,
Auta z dovozu s LPG systémy skrývají (kromě jiného…) určité nebezpečí. To spočívá v tom, že některé přestavby ze zahraničí mohou mít nějakým způsobem zablokovaný diagnostický vstup LPG řídící jednotky. Týká se to zejména přestaveb prováděných prodejcem, ale není to jednoznačné vodítko. Pokud by to byl případ Vašeho uvažovaného vozu, většinou se nedá jednotka odblokovat. To má za následek nemožnost jakékoli diagnostiky, a tudíž ani opravy. Ve výjimečných případech se může podařit odblokování jednotky, ale to může zařídit pouze dovozce LPG systému. Servis systémů Landi Renzo provádíme, ale pouze v omezené míře.
Obecně nejsem příznivcem koupě vozu se starým LPG systémem, ale je to vždy rozhodnutí Vaše, záleží na konkrétní nabídce (možná je tam LPG systém montován nedávno, může být téměř nový – to pochopitelně nevím…)
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 30.01.2017 09:51

Dobrý den Milane,
Mým favoritem je sekvenční vstřikování italské firmy BRC. Provedení přestavby tohoto vozu na LPG právě se systémem BRC si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Fabia-II/3404.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> . Pochopitelně můžeme použít i jiné systémy, např. AC Stag, zde bych nabídl poslední verzi – Q-Box Plus/ Q-Next.
S pozdravem Ivan Vodička

Martin BMW 29.01.2017 09:43

Dobrý den,mám možnost zakoupit vůz BMW e36 kombi.Dovoz Itálie s LPG zařízením od firmy LANDI.Chci se prosím zeptat jestli u vás máte možnost tento typ LPG servisovat.Díky za vaší odpověd
S pozdravem Martin

Milan 28.01.2017 13:46

Dobrý den,mám dotaz.Škoda Fabie II motor 1,6 16ventil,typ motoru je BTS.Jaký typ LPG by jste doporučil.
Děkuji odp.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 27.01.2017 18:53

Dobrý den Jurawood,
S možností nesprávného dávkování na LPG v OL režimu souhlasím s drobnou výhradou, platí to pouze pro starší motory se skokovou lambdasondou. Motory s planární lambdasondou ( s AFR – Air-Fuel Ratio senzorem) jsou schopny zjišťovat a řídit složení směsi i mimo stechiometrický poměr, od hodnot cca 11,8 do cca 17,5. A těchto motorů je dnes patrně většina. Navíc právě moderní motory s planární lambdou si to stejně „udělají podle svého“ a ani v maximálech si do toho „moc nenechají kecat“. Na mě je „pouze“ zajistit, aby se při provozu na LPG dělo „to samé“ jako při provozu na BA a to pokud možno ve všech režimech.
Na Vaši otázku: “ jaký je nejlepší směšovací poměr LPG pro maximální točivý moment?“ neodpovím. Ne proto, že bych se s kolegou nechtěl podělit, ale prostě to z hlavy nevím, a vyhledávat to nikde nebudu. Podle mě to není samospasitelné číslo, záleží i na využití motorem (předstih, komprese…) a dalo by se to podle mě využít pouze u motorů se skokovou lambdou.
A na závěr jedna drobnost – kolik běžných řidičů využívá motor v oblasti jeho maximálního výkonu? Kolik procent jízdy se děje v režimu maximálního kroutícího momentu? Myslím, že je toto procento zanedbatelné. To neznamená, nekontrolovat tam funkci LPG systému, ale zvýšení maximálu v pásmu nad cca 5000 RPM by podle mne nemělo pro naprostou většinu uživatelů praktický význam.
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 27.01.2017 18:53

Dobrý den Lukáši,
Podle typu motoru Vaší Fabie (v roce 2000 se montovalo několik verzí motoru 1,4 MPI) bych patrně doporučil systém sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG. Vzhledem k technologii motoru bychom mohli použít i základní verzi Stag 200 GoFast s cenou přestavby od 20.400,- Kč (viz náš ceník zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Cenik-montazi-LPG--/3143.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ). Vozidlo by u nás bylo 1-2 dny. Pro event. nabídku termínu doporučím telefonickou domluvu na našem příjmu zakázek na čísle 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička

Jurawood 27.01.2017 14:31

Děkuji za předchozí odpověď,

měl bych nyní ještě jednu otázku a pochopím, jestli mi na ni neodpovíte. Stává se mi to běžně, že zajdu už moc daleko.. :-)
Při plné akceleraci motor běží v open-loop režimu, plynová jednotka umožňuje nastavení ochuzení směsi (tzn. lean O.L.)
Uvádí se, že poměr u benzínu je v tomto režimu pro plyn až příliš bohatý a motor by na LPG neměl takový výkon. Uvádí že benzínová jednotka obohacuje až o 30% (dle mě nesmysl, pár motorů jsem už měřil a při obohacení o 30% t.j. 10,3:1 by motor zaškytal a ulil svíčky..rozhodně by nejel dobře)

Vím, že stechiometrický poměr je cca 15,4-14,7 (propan:butan)
Benzín 14,7 a nejvyššího výkonu se dosahuje při cca 12,6-13:1

Otázka: jaký je nejlepší směšovací poměr LPG pro maximální točivý moment?

Děkuji

Lukáš 27.01.2017 10:24

Ještě doplněk ,rok výroby 2000

Lukáš 27.01.2017 10:20

Dobrý den pane Vodičko , chtěl bych se zeptat ,kolik by stála přestavba na lpg na škoda fabia 1.4 mpi ,nebo jaký systém by se tam hodil a ještě jak dlouho to trvá .
Děkuji za odpověd .