..s tím obalováním pozor, také jsem to zkoušel s takovou netkanou textilií co používají třeba instalatéři na tepelnou izolaci různých trubek. ovšem provoz byl potom značně problematický, posléze jsem si všimnul, že reduktor má na sobě jakési "výdechy", které jsem tímto zásahem ucpal. auto pak nechtělo jet, dusilo se, zhasínalo atd. Nevím jaký typ reduktoru máte, ale pokud na něm naleznete nějaké otvory, dejte dobrý pozor, abyste je izolací neutěsnil. Já jsem izolaci nakonec odstranil, ale plánuji ji tam znova nandat s tím, že do ní vystřihnu otvory pro ony výdechy. v kombinaci s protiprůvanovou clonou to myslím bude fungovat dobře. níže odkaz na onen ohřívač lišty, myslím že i pan Vodička bude vědět o co se jedná a v případě zájmu Vám ho bude schopen připojit, případně ještě k tomu sdělí pro a proti :-). Po připojení ohřívače předpokládám, že by se dala teplota na reduktoru snížit například až na 10°C, protože na teplota na liště bude okolo 50°C což považuji pro kvalitní odpaření LPG za dostatečné. viz: <a href="http://robertx.rajce.idnes.cz/ohrivac_listy_LPG/#ohva.jpg">robertx.rajce.idnes.…</a>
Děkuji moc za perfektní odpovědi oběma :).
Asi zkusím obalit reduktor na zimu nějakou izolací do motorového prostoru. Takové ty cca 2 cm folie s alu. Uvidíme co to udělá :). Ono přeci jen během třeba 6 km než se v zimě reduktor ohřeje dokáže Infiniti vycucnout z nádrže přes litr benzínu :D.
...ještě jedna věc mě napadla, jmenuje se to ohřívač lišty LPG a ohřívá to lištu se vstřiky pomocí elektřiny.během několika vteřin se to ohřeje na 60°C a pak se to samo vypne. Navíc tam je i kontrolka signalizující že je to v provozu. Zapojení je velmi jednoduché, vlastně jen kostra a + přes spínačku.Asi to nepůjde úplně na každý systém,ale myslím, že na většinu by to mohlo být použitelné.
Přihodím také polínko ke zdejší diskuzi ohledně ohřívání LPG systému v současných mrazech. Vlastním felicii 1,3 a mám podtlakový systém s centrálním směšovačem.Při montáži mi už bylo implementováno čidlo teploty a teplota přepnutí nastavena na zmiňovaných 30°C.Byl jsem z toho nešťastný,protože hned po vyjetí se studeným motorem jsem najížděl na rychlostní silnici a v tehdejších mrazech okolo -15°C mi to přepnulo třeba až po 8-10 km z celkových 18 km. Tento problém jsem tehdy vyřešil instalací zateplené plechové clony před reduktor;ovšem u felicie je k tomu dostatek prostoru,nevím jak je na tom infiniti. Myslím, že jako nouzovka pro 1-2 měsíce by se dal použít i silnější karton, který je jednoduché natvarovat do požadovaného tvaru - ale pozor, aby nekolidoval s pohyblivými součástmi motoru, řemeny apod. Další možnost která se nabízí a kterou jsem viděl u svého švagra u Mazdy Xedos 9 je umístění reduktoru - má ho vzadu ZA motorem a přepíná se mu i v současných mrazech zde na Vysočině v řádu několika málo km.Ovšem toto umístění vždy neumožňuje prostorové uspořádání v motorovém prostoru.Jako poslední možnost vidím nezávislé topení, které ohřeje nejen kabinu ale i motor vozidla. Toto řešení ale zřejmě také nebude pro každého.Jako nejméně komplikované řešení vidím možnost číslo 1 spolu s řešením navrhovaným p.Vodičkou - nastartovat motor a chvíli počkat při škrábání oken, i když u infiniti budete zřejmě mít vyhřívané :-). Nicméně je dobré vědět, že čím rychleji se studeným motorem pojedete, tím déle se bude reduktor ohřívat na požadovanou teplotu.
Dobrý den Michale,
Díky za pochvalu, snažím se… S Vámi popsaným problémem se asi v současnosti setkáváme všichni, kdo na LPG jezdíme, telefonických dotazů máme dost. Proto odpovím důkladněji a pro všechny.
Poslední tuším dva roky nebyla pořádná zima, tak jsme odvykli… Běžné LPG systémy dávkují plynnou fázi do motoru. V nádrži je plyn jako kapalina, odpařuje se v reduktoru, tam mu teplo předává voda z okruhu chlazení motoru. LPG systém snímá teplotu reduktoru a podle ní přepíná. Hodnota teploty se dá nastavit v ovládacím programu LPG, běžně bývá nastavena v rozmezí cca 30-50 stupňů Celsia.
Když nastartujete ráno auto, celý motorový prostor má podobnou teplotu jako okolí. Motor se začíná ohřívat, od něj voda v okruhu chlazení, resp. topení. Tak se postupně začínají prohřívat i hadice, vodní potrubí, a následně i reduktor. Jenže Vy jste se hned rozjel, a celým motorovým prostorem začal proudit ledový vzduch. Takže zevnitř je reduktor ohříván vodou, a současně je zvenčí ochlazován proudícím ledovým vzduchem. Čím rychleji jedete, tím více je nejen reduktor ale i vedení vody k němu ochlazováno. A proto je logické, že k přepnutí dochází v mrazech podstatně později než v létě. Nejen že je vše studenější (a tudíž se bude déle ohřívat), ale zároveň je mnohem intenzivněji ochlazováno. To vede často k výsledku, že motor již má např. 70 stupňů (a poloha ručičky teploměru může zobrazovat rozmezí provozní teploty motoru), ale reduktor má pouze např. 20-30 st.C. Často to v posledních dnech čtu na diagnostice, když s promrzlými vozy vyjíždím…
Kdybych snížil teplotu přepnutí např. na 10 stupňů (některé SW to umožňují), plyn by se prostě málo odpařoval, a celek by špatně fungoval. Počínal bych si stejně pošetile, jako člověk, který by si přál, aby se voda vařila např. při 70 stupních. Vajíčka bych tam mohl mít jakkoli dlouho, ale natvrdo by se neuvařila (předpokládám…). Fyzika bohužel funguje, obejít ji neumíme.
Existují reduktory s dodatečným elektrickým předehřevem určené pro mrazivé země, ale zase nebudou mít takový výkon, aby ukrmily Infiniti. Jejich další nevýhodou je velký odběr elektřiny- dost zatěžují akumulátor. Určitou variantu nabízejí, jen je otázkou jejich ekonomická návratnost v našich podmínkách.
Pokud Vám to v létě ráno přepínalo po cca 2 minutách (nebo kilometrech), bude to patrně v pořádku. Pouze můžete zkontrolovat, zda máte dost chladicí kapaliny (ale Infiniti by Vás na nedostatek asi upozornilo samo…). Rychlejšímu prohřátí a přepnutí také pomůže menší ochlazování – pomalejší jízda nebo stání při nastartovaném motoru (např. při škrabání oken…).
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
v první řadě bych chtěl pana Vodičko poděkovat za Váš skvělý přístup k tomuhle diskusnímu foru. Nebývá to zvykem :).
Teď dotaz. Mám od vás předělané Infiniti FX45 - všechno super, jen mám pocit, že plyn přepíná až při opravdu vysoké teplotě. Samozřejmě teď když jsou mrazy, auto se ohřívá déle, ale budík teploty vody vždy musí dosáhnout až na standardní maximum, tedy 80 nebo 90 C než plyn přepne. Teď v mrazech je to okolo 5 až 6 km. Lze toto nějak upravit?
Děkuji velice pane Vodička.
S pozdravem
Zdenek
Dobrý den Rici,
Váš Passat bude mít motor s přímým vstřikováním (TSI). Pro přestavby těchto motorů platí zvláštní podmínky, potřeboval bych znát přesný typ motoru, rok výroby a event. normu Euro, kterou vozidlo plní (např. Euro 5A, 5, 6…). Podrobnosti o možnostech přestaveb motorů s přímým vstřikováním máme zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> .
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, uvažuji o koupi vozu WW Passat 1,4 110kW 150PS.
Lze tuto motorizaci předělat na LPG.
Děkuji.