Dobrý den, můžete mi prosím zodpovědět tento dotaz? Dva roky mám auto na LPG, v loni v mínus 18 ti stupních v autě nebylo znát žádné teplo. Nyní opět špatně či nedostatečně topí. Nechával jsem pročistit chladič a okruh topení, bezvýsledně. Prý za to může směšovač LPG,respektive přívod k němu úzkou hadicí. Co vy na to? (po navolení ovladače topení na ,,3" jakžtakž topí, na další stupně pouze fouká vlažný vzduch) Děkuju. Zdenek
Dobrý den Dane,
O možnostech přestavby vozů TSI na LPG se můžete dočíst i na našich stránkách… Naše firma provádí přestavby motorů TSI za použití systémů sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG do sacího potrubí se současným dávkováním technologického minima benzinu. Existují i jiné principy přestavby motorů TSI na LPG, ty však v současnosti nenabízíme. Příspěvek benzinu se pohybuje podle typu motoru a provozních podmínek (volnoběh – částečná zátěž – plná zátěž) cca mezi 10-30%. Možnost přestavby je vázána vždy na přesný typ motoru, podrobnosti máme uvedeny zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-primeho-vstrikovani/3871.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> . Provedení přestavby Škody Yeti TSi (zde s motorem CBZB) si můžete prohlédnout v naší fotogalerii zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Yeti-TSI/3987.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> . Tolik ve stručnosti k Vašemu dotazu. V případě zájmu mne můžete kontaktovat i osobně nebo telefonicky na našem příjmu zakázek.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
dočetl jsem se v německém časopise o možnosti montáže LPG do škody rapid motorizace 1.4 TSI, mne by zajímalo zda je to možné instalovat do vozu YETI automat 1.4 TSI 4x4
Dobrý den pane Olejníček,
Nevidím důvod, proč by mělo mít vozidlo s plnou LPG nádrží zjevně menší výkon než s nádrží poloprázdnou. Regulátor tlaku by správně měl regulovat tlak plynu do vstřikovací lišty LPG na víceméně konstantní úroveň bez ohledu na množství plynu v nádrži (plná nebo půl…). Když je již v nádrži tak malé množství plynu že toto není možné a tlak na liště poklesne pod nastavenou hodnotu, systém přepne na benzin a bliká a píská přepínač.
Elektronika dávkuje k množství nasávaného vzduchu odpovídající poměr paliva. Do tohoto výpočtu je zahrnuta i hodnota tlaku plynu na liště (nikoli v nádrži). Pokud elektronika nezvládá správné dávkování paliva, rozsvítí se chybová kontrolka motoru na palubní desce (ať již je příčina na straně benzinové nebo plynové části).
Doporučím, vyhledejte ve svém okolí servis specializující se na systémy Stag (přehled Autorizovaných servisů Stag je např. zde: <a href="http://www.acstag.cz/autorizovane-servisy-stag/">www.acstag.cz/autori…</a> )a nechte funkci Vašeho vozu zkontrolovat.
S pozdravem Ivan Vodička
Ještě jsem se chtěl zeptat, zda s tím co jsem vám popsal může nějak souviset i znatelný rozdíl ve výkonu vozu. Zvláštností však je, že vozidlo s plnou nádrží není tak živé jako když když je v nádrži třeba už jen 15 litrů a méně. Nádrž mám 40ti litrovou a systém je STAG. Děkuji předem za doplňující odpověď.
Dobrý den pane Olejníček,
Podle popisu je obdoba Vašeho případu a případu pana Trnky pouze v tom, že se jedná o pohon LPG a nejste spokojen s jeho funkcí. Popis případu je odlišný, v případě pana Trnky přepíná na BA pouze v extrémních mrazech a nepíská, Vám vždy mimo léto a píská.
U Vás bych tipoval na problém s dostatečnou dodávkou plynu do vstřikovací lišty LPG. Pro zjištění příčiny bude nezbytné bádání přímo na voze. Pokud nechcete „střílet naslepo“ , doporučím návštěvu Vašeho plynaře.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Vodičko,
řeším obdobný problém jako pan Trnka, jen s tím rozdílem, že přepnutí z lpg zpět na benzín je doprovázené hlasitým pípaním. K přepnutí dochází vždy když jedu třeba z kopce a delší dobu nesešlápnu ani malinka pedál akcelerátoru a poté začnu opět zrychlovat. Samozřejmě čím chladněji je, tím častěji to dělá. Je proti tomuto nějaké obrany??? Dělá mi to totiž i v bežných měsících kdy nemrzne. Pouze v létě s tímto jevem nemám problém. Může být problém třeba s čidlem nebo dle známého i s umístěním reduktoru???? Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane Trnka,
Ano, v takových mrazech může mít LPG systém problémy s dostatečnou teplotou. Ale když se říká, že plyn zamrznul, jedná se o jeho funkci, nikoli o fyzické skupenství paliva (to jsem ještě neviděl…). Systém AC Stag Q-Next (a naprostá většina ostatních) dávkují plynnou fázi LPG do sacího potrubí. V LPG nádrži je kapalná fáze, ta se v motorovém prostoru v reduktoru ohřívá, LPG vychází z reduktoru v plynné fázi pod konstantním tlakovým rozdílem. Plynnou fázi následně dávkují vstřikovače LPG do sacího potrubí. Elektronika vypočítává dávky paliva, a mj. má zadány určité mantinely – technologická provozní omezení. Například umožní přepnutí na LPG až ve chvíli, kdy reduktor dosáhne určité teploty, kdy se dá předpokládat, že se stihne odpařit dostatečné množství plynu. Také si systém snímá teplotu plynné fáze LPG. Pokud ta klesne pod nastavenou hodnotu, dá se předpokládat, že se již nebude jednat o plně odpařený plyn, ale jemný aerosol plynu. Proto elektronika při poklesu pod tuto teplotu přepne zpět na benzin – nebyly by splněny podmínky pro správné dávkování paliva.
Ve Vašem případě patrně došlo k tomu, že se sice reduktor po startu stihnul ohřát na teplotu nutnou k přepnutí, ale následnou jízdou se patrně do té míry ochladily LPG komponenty (ofukováním ledovým vzduchem), že klesla teplota plynu pod přijatelnou mez a elektronika zareagovala tak jak má – přepnula na benzin. Po příjezdu do Prahy jste patrně zpomalil, ofukování a tím pádem i intenzivní ochlazování LPG komponentů v motorovém prostoru se zmírnilo, stoupla teplota a systém přepnul na LPG.
Naštěstí takto mrazivých dnů není v našich končinách tolik, a ekonomiku provozu na LPG to nijak pozorovatelně nemění.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, dnes jsem jel do práce a po ránu ukazoval teploměr -24C, auto jsem nastartoval po pár set metrů auto přeplo na LPG, ale po dalších metrech přeplo na BA. Po přijetí do prahy, kde již bylo -15C se teprve přeplo LPG ?? Je možné že by LPG přimrzlo ?? Po celou dobu dioda blikala, kdy blikání na ukazateli se zrychlovalo a zpomalovalo. LPG Stag Q-NEXT
Dobrý den Edo,
Na Vaše Volvo V70 s LPG systémem OMVL Vám servis LPG nenabídnu. Toto plynové zařízení nemáme v nabídce, chybějí nám s ním zkušenosti, případné ND i diagnostické utility (kabeláž a program odpovídající Vaší verzi ŘJ LPG OMVL). Jinak gratuluji k velkému počtu najetých kilometrů na plyn. Kdysi jsem měl také Volvo ve verzi 850 také s pětiválcovým turbomotorem, opouštěl jsem ho s podobným stavem tachometru…
S pozdravem Ivan Vodička