Dobrý den Rosťo,
Jak správně píšete, pro přestavbu přímovstřikových motorů na LPG je směrodatný motorkod a originální program benzinové ŘJ. Proto bych přestavbu čipovaného motoru TFSI nedělal. Při chiptuningu mohly být změněny některé parametry, jejichž hodnoty jsou nutné pro správnou funkci LPG systému.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Vodičko,
Vlastním Škoda Octavia RS II 2.0 tfsi r.v. 2008. Je po chiptuningu. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli je u tohoto motoru chiptuning problémem pro přestavbu na LPG?
Nejsem si jistý, jelikož je přestavba navázána na program plynového systému a konkrétní typ motoru. Děkuji za odpověď. Rosťa
Dobrý den pane Slanec,
Svíčky Denso nepoužíváme, proto Vám neřeknu jak je to dnes s jejich životností – pouze bych hádal. Kdysi jsem Brisky Silver jezdil na LPG ve svém Favoritu a Subaru, a pokud se pamatuji tak jsem je měnil cca po 15.000km. Ve Volvu 850 T5 mi vydržely pouze do max. cca 10.000km zejména podle toho jak moc jsem to po dálnicích honil (ale 5x dražší platinky od Volva mi na LPG nevydržely 5x déle, tak jsem častěji měnil svíčky levné…) . Na životnost svíček má velký vliv i stav motoru a provozní podmínky. Podstatně ji snižuje např. větší spotřeba oleje a nebo časté studené starty. Možná Vám lépe odpoví někdo kdo tyto svíčky pro provoz vozidel na LPG v současnosti používá.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Macháček,
Doporučím obraťte se na Vašeho plynaře, a až do doby opravy LPG systém nepoužívejte.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Vasilovčík,
Po každém podstatném zásahu do motoru (píšete že byla dole hlava…) doporučujeme jezdit určitou dobu pouze na benzin ( ověření funkce a zejména u novějších aut načtení odpovídajících korekčních hodnot). Následně u plynaře nechat zkontrolovat případně upravit nastavení LPG systému. Nyní bych Vám doporučil jezdit cca 2-3 dny pouze na benzin. V případě že se provoz na BA „vzpamatuje“ a bude fungovat správně, navštivte Vašeho plynaře na kontrolu a seřízení LPG systému.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Tome,
S přestavbou motorů 1,5/1,6 u Subaru nemáme zkušenosti, ještě se u nás tento motor neobjevil. Proto nejsem schopen určit s jak velkou pravděpodobností by se riziko zaklepávání ventilů dalo eliminovat dodatečnou aditivací ventilů (viz zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ).
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Bělka,
Váš vůz by mohl mít motor NFU, do něj bychom použili svíčky Denso K20HRU11 které dnes nahrazuje nová verze svíčky KH20TT.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Alexi,
Spotřeba vozu při provozu na LPG bude cca o 1-2 litry vyšší než při provozu na benzin. Nejen s ohledem na rok výroby bych se nebál doporučit systém AC Stag Q-Box, ale pochopitelně můžeme použít i systémy z vyšších hladin naší nabídky. Pokud jsem Vás správně identifikoval, auto už nám stojí na dílně a budeme do něj montovat BRC… K určitému mírnému poklesu výkonu při provozu na LPG dochází, ale při běžné jízdě není tento pokles rozeznatelný. Oba zmiňované systémy umožňují nastavit přístřik benzinu, další benzin spotřebujete pro studené starty – tak jak jsme si povídali.
Tolik i pro další čtenáře fora,
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,používám zapalovací svíčky od BRISK silver na LPG - netušíte jaká je vhodná perioda výměny? Mám je 12.000km a auto začalo cukat i při jízdě. Děkuji za odpověď. Honza.