Dobrý den Václave,
Systémy Elpigas nemáme v nabídce, a ani nevím o jaký typ přepínače se jedná. Ale zkusím hádat: přepínač nemá údaje o otáčkách, proto po chvilce přepnutí na plyn (na modrém se Vám objeví + 12V) bezpečnostní relé odpojí napájení LPG ventilů. Právě údaj o otáčkách motoru je pro systém důležitý. V případě „chcípnutí“ motoru (i např. po nechodě když se motor zastaví) odpojí elektronika napájení ventilů a tím dojde k uzavření výstupu LPG z nádrže a zároveň se uzavře i provozní ventil. Signál otáček se často snímá právě z impulzů na indukční cívce. To, že na ní za běhu motoru naměříte multimetrem cca 9V je v pořádku, to může být. Impulzy byste změřil např. osciloskopem. Pokud Vaše schema uvádí hnědý na minus kontakt cívky zkuste to tak zapojit. Když to nepomůže, poradím najít schema pro Váš konkrétní přepínač a nebo navštívit servis který má v nabídce Váš plynový systém.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den potreboval bych zjistit zapojeni elektroinstalace u LPG na mem voze fiat marea 1.8 16V je to s centralnim mixem a systemem Elpigaz.Jedna se mi o to ze kdyz prepnu na plyn rozsviti se mi na prepinaci oranzove a zelene svetlo ale oranzove po chvilce zhasne a sviti pouze zelene.Na modrem dratu se mi pri prepnuti na LPG objevi 12V ale hned po cca vterine zmiznou.V krabicce prepinace vzdy cvakne nejake rele a pak hned vypne.Od prepinace vede jeste hnedy drat,ktery nevim kam zapojit.Nasel jsem na netu nejaky planek kde pisou pripojit na minus zapalovaci civky ale ja na nem namerim 9.75V plus.Muzete mi poradit kam tedy tento drat pripojit?dekuji za odpoved
Děkuji za odpověď. Nene máte pravdu určitě se do 10 litrů vlezu. Takže jsem dávkování snížil jak jste mi doporučil ... ještě jednou díky ...
Dobrý den pane Kolda,
Výrobci aditiv doporučují dávkování 1 litr aditiva na 1000 litrů paliva. Tento údaj může být pro mnohé řidiče obtížně „uchopitelný“. Proto se nejčastěji udává hodnota dávkování 1 litr aditiva na 10.000km, pro snadnější kontrolu běžným řidičem. Tento údaj vychází z průměrné spotřeby 10litrů na 100km. Do této hodnoty se s rezervou vejde většina motoristů. Pro velkoobsahové vozy s šesti a osmiválcovými motory, „ameriky“ 5,7 V8 a další motory pro které není spotřeba kolem 15 litrů žádné velké číslo je nutno dávkování aditiva odpovídajícím způsobem přizpůsobit. U Vašeho motoru 1,4 Turbo 96kW se při normálním způsobu jízdy do 10 litrů paliva určitě vejdete, proto nevidím důvod zvyšovat dávkování aditiva. To je důvod, proč jsem Vám v minulých příspěvcích mírné snížení dávkování doporučoval. Jestli jezdíte v takových zátěžích, že spotřeba paliva přesahuje 10 litrů (to si u přeplňovaného motoru zejména ve spojení s automatickou převodovkou také dokážu představit…), nechte dávkování jak máte.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, opět musím reagovat na Váš předchozí článek. Jak jste uvedl spotřeba u "běžného motoru" by měla být zhruba 1 litr aditiva na 10000 km. Jak by to mělo tedy vypadat u motoru s turbem? (berete tento jako také "běžný motor" nebo ne?) - jedná se o nízkoobjemový motor s turbem konkrétně 1,4 turbo ... Děkuji za odpověď.
Dobrý den Honzo,
Obsah draslíku v aditivu je skutečně podstatný. Proto upřednostňujeme přípravky s jeho vysokým obsahem. Další důležité parametry jsou parametry nosiče (vlastní aditivační kapaliny) zajišťující dávkování a také chemické vazby draslíku v kapalině (doufám že jsem vysvětlení chemiků nezkomolil…). Proto jsme při výběru přípravků které nabízíme zohlednili nejen naše chemické rozbory ale i výsledky testů účinnosti přípravků prováděných akreditovanými laboratořemi. Pokud změníte typ kapaliny v dávkovači, určitě si zkontrolujte nastavení dávkování. Skutečná spotřeba by měla odpovídat u běžného motoru (např. Vaše Lodgy) zhruba 1 litru aditiva na 10 000km (to je 100ml na 1 000km). Pro základní nastavení ve volnoběhu to bývá cca 10 kapek za minutu. Kapaliny VAP Saver míváme běžně skladem, pokud mě paměť neklame tak zrovna VAP Saver se dodává pouze v jednolitrovém balení. Aktuální informaci o momentálním stavu zboží na skladě se dozvíte u kolegy Rampoucha, kontakty máme zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Kontakty/3169.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> .
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den,
koukam na chemicke rozbory ventily chranicich kapalin ktere mate na strankach a chtel bych se zeptat,pokud je nejdulezitejsi parametr k ochrane mnozstvi drasliku,tak vychazi nejlepe VAP saver.Nyni mam od vas nainstalovan Flashlube a protoze mi dochazi kapalina,tak uvazuji ze bych ji nahradil kapalinou VAP saver.Je mozne tuto kapalinu nalit a pouzivat ji se sadou urcenou pro kapalinu Flash Lube? Pokud ano,doporucujete zachovat kapavost u kapaliny Vap saver 12 kapek/min u motoru 1.6 8V 60kW u Dacia Lodgy,a jeste otazka,prodava se vetsi baleni nez 1L? Diky za info
Dobrý den pane Berger,
Pro přestavbu motorů s přímým vstřikováním je vždy podstatný typ motoru (motorkod – např. CDAA, CBZB atd – viz zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/System-s-primym-vstrikovanim-benzinu/3871.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ). Přestavbu koncernového vozu 1,8 TSI jsme prováděli se systémem Zavoli, bohužel zatím nemáme vozidlo v naší fotogalerii). Zjistěte si podle velkého TP přesný typ motoru a kontaktujte náš příjem zakázek na čísle 777 30 50 80. Kolegové (já jsem dočasně mimo firmu) prověří zda je pro váš typ vozu k dispozici sada pro přestavbu a domluví si s Vámi podrobnosti event. přestavby.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Štajn,
Já bych Vám z hlavy poradit neuměl, ale doporučení máte níže od jednoho z čitatelů našeho fora. Hodně štěstí v plynofikaci Vašeho vozu.
Ivan Vodička
Dobrý den pane Novák,
Děkujeme za veřejné poděkování naší firmě. Jsme rádi že jsme Vám mohli pomoci.
S pozdravem Ivan Vodička