Dobrý den, mám na LPG najeto cca 50000 km. Před 30000 km se měnil filtr kapalné i plynné fáze + zapalovací svíčky. Co vše je potřeba si nechat zkontrolovat popřípadě vyměnit při najetí cca 50000 km? Děkuji David
Dekuji za odpoved, pane Vodicka.
A jeste pripojuji jednu moji uvahu (to jestli neni spravna,tak samozrejme vychazi z moji neznalosti fungovani motoru).
Tak jak jste psal,tak nejvyssi podtlak je ve chvili kdy je motor na nejnizsich otackach (na volnobeh) - skrtici klapka je zavrena. Nejnizsi podtlak je ve vysokych otackach pri otevrene skrtici klapce - resp. je v sani atm.tlak. Nyni moje uvaha :-) Znamena to tedy, ze v pripade sundani nohy z plynu a "brzdeni motorem", kdy otacky motoru jsou na nejake urovni a postupne klesaji, tak jak klesa rychlost auta, tak je skrtici klapka opet zavrena a v sani je znovu podtlak i kdyz je motor v otackach (klesajicich).
A nyni zjistuju, ze je to vlastne otazka a ne uvaha :-) Takze opet pripojuji na zaver otaznik. ? :-)
Opet dekuji predem za odpoved.
Dobrý den Dane,
Podtlak v sacím potrubí je nejvyšší při zavřené škrticí klapce, při plně sešlápnutém plynu je podtlak nejnižší (resp. v sacím potrubí je atmosférický tlak). Naopak nejsilnější proudění vzduchu v sání je v maximálních otáčkách na plný plyn. Kolísání průtoku aditiva za jízdy v běžných provozních podmínkách nemá větší vliv na provoz, protože aditivum vytváří ochranný film s dlouhotrvajícím efektem. Naopak bych doporučil kontrolu event. úpravu dávkování, po 1000km by mělo ubýt cca 100ml aditiva.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den.
Kdyz se tady diskuteje nad primazavanim ventilu pomoci ruznych mazacich pripravku s podtlakovym principem a jelikoz jsem ze ZS v motorech vzdelany, ze vim ze existuji dvoutaktni a ctyrtaktni :-) tak mam jeden dotaz. Jaky je vztah mezi podtlakem v sani, ktery strhava mazaci kapalinu do nasavaneho vzduchu a otackami motoru (resp. zatizenim motoru, kdyz predpokladam, ze zvysovani otacek je pri zarazene rychlosti a tim padem i pri jizde - nikoli pri zvysovani otacek ve volnobehu)?
Je podtlak v sani pri zvysovani zateze-otacek vyssi nebo nizsi ( u motoru MPI-multipoint injection)?
Dekuji za odpoved ;-)
Dobrý den Miloši,
jak jsme se již bavili po telefonu, možnou komplikaci bych viděl ve velikosti a umístění nádrže z důvodu střechy, která bude zmenšovat užitný obsah kufru. Po prohlídce vozu bychom se tedy domluvili na konkrétnostech.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, pane Vodičko,
uvažuji o koupi vozu: Peugeot 206 CC- kabriolet, rok výroby: 2000 až 2004, motor 1.6 80w, nebo 2.0 100kw
Šel by tento vůz předělat na LPG? V případě, že ano, na kolik by tato přestavba vyšla? Doporučil by jste ji vůbec u tohoto vozu? Bylo by potřeba i přimazávání ventilů?
Děkuji za Váš čas a odpověď
Dobrý den pane Horák,
Při provozu na LPG se u systémů sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG odpojují impulzy pro vstřikovače benzinu. Benzinové čerpadlo je v provozu neustále, čerpá stejné množství benzinu o stejném tlaku při provozu na obě paliva (to je dáno otáčkami čerpadla a přepadovým ventilem regulujícím tlak benzinu). Jediný rozdíl je v tom, že při provozu na benzin se zpětným potrubím vrací cca 80% načerpaného benzinu zpět do nádrže, a při provozu na LPG jde zpět celých 100% benzinu (vyjma např. režimů přívstřiku benzinu ve vyšších zátěžích atd.). Proto je důležité, aby bylo čerpadlo v nádrži vždy spolehlivě zaplaveno benzinem, doporučujeme udržovat hladinu benzinu mezi cca ½ a ¼ nádrže. Pokud jste měl vždy dostatek benzinu, nenapadá mne žádná souvislost mezi provozem na LPG a závadou čerpadla.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Vodičko,
mám od vás montáž LPG do Hyundai I30 1,6. Na plyn jsem ujel bezproblémových 33000km. Mám přívstřik BA a VAP. Minulý týden mi odešlo benzínové palivové čerpadlo. Již mám nové, auto zase jezdí (celkově má auto najeto 79000km). Nicméně chtěl jsem se zeptat, čím to mohlo být způsobeno. V nádrži se snažím mít vždy alespoň z 1/4 benzín. Co dělá čerpadlo, když auto jede na plyn? Jede naprázdno? Jen mě to zajímalo, abych věděl naco si dát pozor. Děkuji.
S pozdravem Martin Horák
Dobrý den pane Tvrdík,
Vzhledem k tomu, že jste (alespoň podle našich podkladů) byl za oněch 120 tis km u nás pouze jednou na výměně filtrů, předpokládám že máte svůj servis, a konstatování o opotřebeném motoru je oprávněné. Otázkou je, zda je ztráta komprese dána hlavou a ventily, a nebo pístními kroužky. Pokud by byla chyba v těsnění pod hlavou válců, motor by házel vodu a přehříval se, event. by šla voda do oleje. Obecně oprava hlavy válců je kompletně cca 8-20 tis. Kč, podle toho, zda se ventily pouze zabrušují, nebo mění, zda se vyměňují i sedla ventilů, kolika ventilů a sedel se to týká atd atd. V případě, že bychom takovou opravu prováděli, provedli bychom pouze demontáž a montáž hlavy, samotnou opravu svěřujeme firmě která se právě na opravy hlav motorů specializuje, má tudíž dostatek zkušeností i nástrojařského vybavení. Pro event. domluvu nás můžete kontaktovat na tel. čísle 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
mám od vás ve Fabii I HTP STAG 300. Najeto celkem 240tkm(na plyn 120) doposud bez problému. Předpokládám, že mám nízký kompresní tlak na jednom z válců a zpravila by to výměna těsnění a sacích ventilů. Máte s tím nějaké zkušenosti, popř. uměli byste to a kolik(skutečně jen velmi orientačně) by to stálo?