Seznam příspěvků

Dan 30.07.2013 14:20

Dekuji za odpoved, pane Vodicka.
A jeste pripojuji jednu moji uvahu (to jestli neni spravna,tak samozrejme vychazi z moji neznalosti fungovani motoru).
Tak jak jste psal,tak nejvyssi podtlak je ve chvili kdy je motor na nejnizsich otackach (na volnobeh) - skrtici klapka je zavrena. Nejnizsi podtlak je ve vysokych otackach pri otevrene skrtici klapce - resp. je v sani atm.tlak. Nyni moje uvaha :-) Znamena to tedy, ze v pripade sundani nohy z plynu a "brzdeni motorem", kdy otacky motoru jsou na nejake urovni a postupne klesaji, tak jak klesa rychlost auta, tak je skrtici klapka opet zavrena a v sani je znovu podtlak i kdyz je motor v otackach (klesajicich).
A nyni zjistuju, ze je to vlastne otazka a ne uvaha :-) Takze opet pripojuji na zaver otaznik. ? :-)
Opet dekuji predem za odpoved.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 30.07.2013 13:18

Dobrý den Dane,
Podtlak v sacím potrubí je nejvyšší při zavřené škrticí klapce, při plně sešlápnutém plynu je podtlak nejnižší (resp. v sacím potrubí je atmosférický tlak). Naopak nejsilnější proudění vzduchu v sání je v maximálních otáčkách na plný plyn. Kolísání průtoku aditiva za jízdy v běžných provozních podmínkách nemá větší vliv na provoz, protože aditivum vytváří ochranný film s dlouhotrvajícím efektem. Naopak bych doporučil kontrolu event. úpravu dávkování, po 1000km by mělo ubýt cca 100ml aditiva.
S pozdravem Ivan Vodička

Dan 30.07.2013 09:48

Dobry den.
Kdyz se tady diskuteje nad primazavanim ventilu pomoci ruznych mazacich pripravku s podtlakovym principem a jelikoz jsem ze ZS v motorech vzdelany, ze vim ze existuji dvoutaktni a ctyrtaktni :-) tak mam jeden dotaz. Jaky je vztah mezi podtlakem v sani, ktery strhava mazaci kapalinu do nasavaneho vzduchu a otackami motoru (resp. zatizenim motoru, kdyz predpokladam, ze zvysovani otacek je pri zarazene rychlosti a tim padem i pri jizde - nikoli pri zvysovani otacek ve volnobehu)?
Je podtlak v sani pri zvysovani zateze-otacek vyssi nebo nizsi ( u motoru MPI-multipoint injection)?
Dekuji za odpoved ;-)

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 29.07.2013 11:38

Dobrý den Miloši,
jak jsme se již bavili po telefonu, možnou komplikaci bych viděl ve velikosti a umístění nádrže z důvodu střechy, která bude zmenšovat užitný obsah kufru. Po prohlídce vozu bychom se tedy domluvili na konkrétnostech.
S pozdravem Ivan Vodička

Miloš 27.07.2013 09:40

Dobrý den, pane Vodičko,
uvažuji o koupi vozu: Peugeot 206 CC- kabriolet, rok výroby: 2000 až 2004, motor 1.6 80w, nebo 2.0 100kw
Šel by tento vůz předělat na LPG? V případě, že ano, na kolik by tato přestavba vyšla? Doporučil by jste ji vůbec u tohoto vozu? Bylo by potřeba i přimazávání ventilů?
Děkuji za Váš čas a odpověď

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 24.07.2013 10:59

Dobrý den pane Horák,
Při provozu na LPG se u systémů sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG odpojují impulzy pro vstřikovače benzinu. Benzinové čerpadlo je v provozu neustále, čerpá stejné množství benzinu o stejném tlaku při provozu na obě paliva (to je dáno otáčkami čerpadla a přepadovým ventilem regulujícím tlak benzinu). Jediný rozdíl je v tom, že při provozu na benzin se zpětným potrubím vrací cca 80% načerpaného benzinu zpět do nádrže, a při provozu na LPG jde zpět celých 100% benzinu (vyjma např. režimů přívstřiku benzinu ve vyšších zátěžích atd.). Proto je důležité, aby bylo čerpadlo v nádrži vždy spolehlivě zaplaveno benzinem, doporučujeme udržovat hladinu benzinu mezi cca ½ a ¼ nádrže. Pokud jste měl vždy dostatek benzinu, nenapadá mne žádná souvislost mezi provozem na LPG a závadou čerpadla.
S pozdravem Ivan Vodička

Martin Horák 24.07.2013 09:01

Dobrý den pane Vodičko,
mám od vás montáž LPG do Hyundai I30 1,6. Na plyn jsem ujel bezproblémových 33000km. Mám přívstřik BA a VAP. Minulý týden mi odešlo benzínové palivové čerpadlo. Již mám nové, auto zase jezdí (celkově má auto najeto 79000km). Nicméně chtěl jsem se zeptat, čím to mohlo být způsobeno. V nádrži se snažím mít vždy alespoň z 1/4 benzín. Co dělá čerpadlo, když auto jede na plyn? Jede naprázdno? Jen mě to zajímalo, abych věděl naco si dát pozor. Děkuji.
S pozdravem Martin Horák

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 23.07.2013 18:08

Dobrý den pane Tvrdík,
Vzhledem k tomu, že jste (alespoň podle našich podkladů) byl za oněch 120 tis km u nás pouze jednou na výměně filtrů, předpokládám že máte svůj servis, a konstatování o opotřebeném motoru je oprávněné. Otázkou je, zda je ztráta komprese dána hlavou a ventily, a nebo pístními kroužky. Pokud by byla chyba v těsnění pod hlavou válců, motor by házel vodu a přehříval se, event. by šla voda do oleje. Obecně oprava hlavy válců je kompletně cca 8-20 tis. Kč, podle toho, zda se ventily pouze zabrušují, nebo mění, zda se vyměňují i sedla ventilů, kolika ventilů a sedel se to týká atd atd. V případě, že bychom takovou opravu prováděli, provedli bychom pouze demontáž a montáž hlavy, samotnou opravu svěřujeme firmě která se právě na opravy hlav motorů specializuje, má tudíž dostatek zkušeností i nástrojařského vybavení. Pro event. domluvu nás můžete kontaktovat na tel. čísle 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička

Děkuji, Tvrdík Daniel. 23.07.2013 08:32

Dobrý den,
mám od vás ve Fabii I HTP STAG 300. Najeto celkem 240tkm(na plyn 120) doposud bez problému. Předpokládám, že mám nízký kompresní tlak na jednom z válců a zpravila by to výměna těsnění a sacích ventilů. Máte s tím nějaké zkušenosti, popř. uměli byste to a kolik(skutečně jen velmi orientačně) by to stálo?

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 23.07.2013 07:37

Dobrý den pane Čejka,
Předně děkuji za důvěru, se kterou se na nás opět obracíte. Přestavba Roomstra s motorem 1,2 TSI je úplně jiná „liga“ než Vaše původní Felicie 1.3, nicméně možná je. Vozidla s motory technologie přímého vstřikování (FSI, TSI, TFSI, GDI, THP, Disi JTS, …) v současnosti přestavujeme za použití systému sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG a přídavku benzinu (viz např. zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Fabia-II---TSI/3728.html">neptun-harfa.cz/Fabi&hellip;</a> ). Tyto motory používají principielně jinou technologii dávkování benzinu. Tomu se musejí přizpůsobit i výrobci LPG systémů. Jeden z podstatných rozdílů je v tom, že motory s přímým vstřikováním mají vstřikovače benzinu umístěny tak, že přímo zasahují do spalovacího prostoru válce (na rozdíl od dřívějších motorů, kde vstřikovače dávkovaly benzin do sacího potrubí). Při provozu na benzin je vstřikovač ochlazován odpařujícím se benzinem. Při provozu na LPG nedochází ke vstřikování benzinu, a tudíž ani k ochlazování vstřikovače. Na toto teplotní zatížení nejsou benzinové vstřikovače konstruovány. Proto výrobci LPG zařízení vyvíjejí soupravy pro přestavby přímovstřikových motorů individuelně vždy pro konkrétní motorkod. Podle provozních podmínek a zátěže motoru je kromě plynu do motoru také částečně dávkován benzin (průměrně je v plynu realizováno cca 90 až 60% paliva, a v benzinu cca 10-40%). Pro posouzení možnosti realizace přestavby je vždy směrodatný typ motoru (většinou tří až čtyřmístné označení např. SDAA, BWY, 5FV, 5FS, ...), model vozu, rok výroby a typ převodovky. Ceny přestaveb přímovstřikových motorů jsou na úrovni cca 40.000,- Kč.
Tolik obecně k Vašemu dotazu, v případě potřeby upřesnění mne můžete kontaktovat telefonicky na čísle našeho příjmu zakázek 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička