dobrý den,už sem vám jednou psal. Příspěvek č:1357 takže abych to pochopil, tak do motorů s turbem přimazávání nedáváte? DOčetl jsem se že u těchto motoru to není nutné tam dávat přimazávání, je to pravda?
Dobrý den pane Zaibl,
odpověď jsem Vám poslal na Vaši adresu.
S pozdravem Ivan Vodička
Zdravím,kdo mi poradí,kde se dá v Jč kraji vaškolit mechanik na opravy motorů a soustav s pohonem na LPG.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den Kosťo,
Přestavba Hyundaie Tucson 2,0 je poměrně běžná záležitost, při přestavbách používáme systémy sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG doplněné o aditivaci ventilů FlashLube (více zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">neptun-harfa.cz/Ochr…</a> ), ev. nastavujeme přívstřik benzinu (po domluvě se zákazníkem). Firma Neptun Harfa provedla přestavbu cca 9 vozů Hyundai Tuscon, a řadu dalších modelů (např. Hyundai Sonata, Kia Carens, Sportage, … ) používajících stejný nebo velmi podobný motor.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den
Je vhodný motor 2,0i Hyundai Tucson 2005 pro přestavbu LPG???? Vaše firma má v galerii foto přestavby tohoto vozu, ale mohu vědět kolik vozů tohoto typu motoru jste přestavovali?? díky za odpověď
Dobrý den Ivane,
-VAP Saver se přisává pod tlakem do sacího potrubí. Čím větší podtlak je, tím větší „silou“ je kapalina do sání „vtahována“. Nejvíce tedy v režimu deceleraci, nejméně v režimu zcela otevřené škrticí klapky. Účinná látka vytváří na povrchu ventilových sedel i ventilů jakousi ochrannou povrchovou vrstvičku (obdobně jako dříve olovnaté přísady v olovnatých benzinech). Ta se nějakou dobu vytváří, a má určitou životnost. Proto výrobce uvádí průměrné dávkování cca 1 litr na 10.000 km. Když jezdíte v běžném provozu, střídají se fáze akcelerace, mírné zátěže i plné zátěže. Podle toho je i přisáváno různé množství aditiva, množství by v součtu mělo odpovídat předepsanému dávkování (proto vždy doporučuji zkontrolovat po 1000km, zda z nádobky ubylo skutečně 100ml, a event základní nastavené dávkování upravit). Problém by mohl nastat pokud byste jel delší dobu ve výrazném zatížení – nejčastěji po dálnici s nulovým provozem. Pak by mohla nastat situace, že např pojedete 2 hodiny bez výraznějších ubírání na pedálu plynu, a v tu chvíli by se aditivum téměř nedávkovalo. Ale žádná procenta Vám, neřeknu – je to výsledek rozdílu tlaku v potrubí a atmosférického tlaku, a nikoli rychlosti jízdy.
-Pokud máte k aditivu Vap Saver nastaven i přívstřik benzinu (nemluvil bych o přívstřiku nad 130km – vždy záleží nejen na otáčkách, ale i na zatížení motoru), je to právě pro to, aby byl ošetřen i režim delších dálničních režimů (Vaše vozidlo nejsem bez dalších údajů schopen identifikovat).
-Nemyslím si, že by něčemu prospělo kdybyste na dálnici z kopce vyřazoval.
-Vím o mnoha motorech, které „odešly“ i při provozu na benzin – vždyť opravy ventilů se nezačaly provádět až s nástupem přestaveb na LPG – motoráři fungovali vždy.
-Oprava motoru i její cena se liší podle stavu vozu, motoru a poškození, takže asi pochopíte, když nebudu hádat kolik by stála oprava motoru kdyby se rozbil…
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
mám forda mondeo, s nedávno vestavěným LPG Lovato u vás s aditivací WAP Saver i přívstřikem benzínu nad 130km/h. Po pročtení tohoto fóra bych měl pár (laických) dotazů, které tady v plné šíři ještě nezazněly:
- aditivace WAP Saver je aktivována podtlakem v sání, který se (asi) snižuje se stoupajícím výkonem motoru, na dálnici je neúčinná. Máte aspoň přibližnou představu o účinnosti aditivace, pokud beru při volnoběhu 100% účinosti. Zajímají mě % hodnoty účinnosti při rychlostech 100, 110, 120, 130 km/h (dejme tomu na rovině)
- za jak dlouho se aditivace (podtlak) obnoví dejem tomu na dálnici při rychlosti 120 km/h při vyřazení a běhu motoru na volnoběh. Má smysl při jízdě po dálnici s kopce kvůli aditivaci třeba na 20 sekund vyřazovat?
- víte o připadu zaklepaných ventilů i u auta s namontovanou aditivací ventilů? Test Flashlube jsem četl, ale není tam zrovna psáno v jakém režimu (dálniční, městký provoz) test prováděli.
- Ještě by mě zajímalo jestli má smysl takový motor (se zaklepanými ventily) opravovat, resp. kolik by to řádově mohlo stál..
Děkuji Ivan.
Dobrý den pane Roman,
Příčin může být mnoho. Pro začátek bych poradil – zkuste přepnout na benzin, a bez jediného přepnutí jezdit třeba 3-5 dnů pouze na benzin. Pokud se startování zlepší, jedná se s největší pravděpodobností o neodpovídající nastavení LPG systému. V opačném případě by to směřovalo k problémům s dávkováním benzinu event. k mechanice motoru.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Jakube,
Pro motory používané v Daciích jednoznačně doporučujeme aditivaci ventilů (více zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/…</a> ). Starší motory 62 a 64kW mají mechanicky vymezované ventilové vůle, novější motory 16V 66 a 77kW mají hydraulické vymezení ventilových vůlí. Mezi těmito motory nemám žádného favorita (ani „ošklivé káčátko“…), přestavby provádíme u obou typů obdobně.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Pavle,
Zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/FlashLube---certifikovan-TUV-NORD-Mobilitat/3551.html">neptun-harfa.cz/Flas…</a> se můžete seznámit s výsledky testu účinnosti přípravku FlashLube, který provedla renomovaná německá zkušebna TUV Nord. Toto aditivum se běžně dávkuje podtlakovým přisáváním do sacího potrubí, nelze je tedy montovat do přeplňovaných motorů. Existují i dávkovače s tlakovým čerpadlem které by bylo u turbomotorů použít (ale ještě jsme je nikdy nepoužili), cena je však podstatně vyšší – na úrovni cca 5.000,- Kč.
Pokud jsem správně našel, že Vám jde o Saaba 9-3 z let 2005-2007 s motorem B284L, je tam ještě jedna komplikace přestavby na LPG – elektronické řízení proměnného tlaku benzinu. Přeplňované motory s touto technologií jsme již také přestavovali (ale jiného typu než je ten Váš). Pro další podrobnosti mě můžete kontaktovat osobně v Neptun Harfa, a nebo telefonicky na příjmu zakázek 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička