Seznam příspěvků

Pavel 08.06.2013 12:22

dobrý den,už sem vám jednou psal. Příspěvek č:1357 takže abych to pochopil, tak do motorů s turbem přimazávání nedáváte? DOčetl jsem se že u těchto motoru to není nutné tam dávat přimazávání, je to pravda?

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 07.06.2013 15:10

Dobrý den pane Zaibl,
odpověď jsem Vám poslal na Vaši adresu.
S pozdravem Ivan Vodička

miroslav.zaibl@budvar.cz 07.06.2013 08:56

Zdravím,kdo mi poradí,kde se dá v Jč kraji vaškolit mechanik na opravy motorů a soustav s pohonem na LPG.
Děkuji za odpověď.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 04.06.2013 10:51

Dobrý den Kosťo,
Přestavba Hyundaie Tucson 2,0 je poměrně běžná záležitost, při přestavbách používáme systémy sekvenčního vstřikování plynné fáze LPG doplněné o aditivaci ventilů FlashLube (více zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">neptun-harfa.cz/Ochr&hellip;</a> ), ev. nastavujeme přívstřik benzinu (po domluvě se zákazníkem). Firma Neptun Harfa provedla přestavbu cca 9 vozů Hyundai Tuscon, a řadu dalších modelů (např. Hyundai Sonata, Kia Carens, Sportage, … ) používajících stejný nebo velmi podobný motor.
S pozdravem Ivan Vodička

Kosťa 03.06.2013 22:50

Dobrý den
Je vhodný motor 2,0i Hyundai Tucson 2005 pro přestavbu LPG???? Vaše firma má v galerii foto přestavby tohoto vozu, ale mohu vědět kolik vozů tohoto typu motoru jste přestavovali?? díky za odpověď

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 03.06.2013 12:05

Dobrý den Ivane,
-VAP Saver se přisává pod tlakem do sacího potrubí. Čím větší podtlak je, tím větší „silou“ je kapalina do sání „vtahována“. Nejvíce tedy v režimu deceleraci, nejméně v režimu zcela otevřené škrticí klapky. Účinná látka vytváří na povrchu ventilových sedel i ventilů jakousi ochrannou povrchovou vrstvičku (obdobně jako dříve olovnaté přísady v olovnatých benzinech). Ta se nějakou dobu vytváří, a má určitou životnost. Proto výrobce uvádí průměrné dávkování cca 1 litr na 10.000 km. Když jezdíte v běžném provozu, střídají se fáze akcelerace, mírné zátěže i plné zátěže. Podle toho je i přisáváno různé množství aditiva, množství by v součtu mělo odpovídat předepsanému dávkování (proto vždy doporučuji zkontrolovat po 1000km, zda z nádobky ubylo skutečně 100ml, a event základní nastavené dávkování upravit). Problém by mohl nastat pokud byste jel delší dobu ve výrazném zatížení – nejčastěji po dálnici s nulovým provozem. Pak by mohla nastat situace, že např pojedete 2 hodiny bez výraznějších ubírání na pedálu plynu, a v tu chvíli by se aditivum téměř nedávkovalo. Ale žádná procenta Vám, neřeknu – je to výsledek rozdílu tlaku v potrubí a atmosférického tlaku, a nikoli rychlosti jízdy.
-Pokud máte k aditivu Vap Saver nastaven i přívstřik benzinu (nemluvil bych o přívstřiku nad 130km – vždy záleží nejen na otáčkách, ale i na zatížení motoru), je to právě pro to, aby byl ošetřen i režim delších dálničních režimů (Vaše vozidlo nejsem bez dalších údajů schopen identifikovat).
-Nemyslím si, že by něčemu prospělo kdybyste na dálnici z kopce vyřazoval.
-Vím o mnoha motorech, které „odešly“ i při provozu na benzin – vždyť opravy ventilů se nezačaly provádět až s nástupem přestaveb na LPG – motoráři fungovali vždy.
-Oprava motoru i její cena se liší podle stavu vozu, motoru a poškození, takže asi pochopíte, když nebudu hádat kolik by stála oprava motoru kdyby se rozbil…
S pozdravem Ivan Vodička

Ivan 03.06.2013 10:46

Dobrý den,
mám forda mondeo, s nedávno vestavěným LPG Lovato u vás s aditivací WAP Saver i přívstřikem benzínu nad 130km/h. Po pročtení tohoto fóra bych měl pár (laických) dotazů, které tady v plné šíři ještě nezazněly:
- aditivace WAP Saver je aktivována podtlakem v sání, který se (asi) snižuje se stoupajícím výkonem motoru, na dálnici je neúčinná. Máte aspoň přibližnou představu o účinnosti aditivace, pokud beru při volnoběhu 100% účinosti. Zajímají mě % hodnoty účinnosti při rychlostech 100, 110, 120, 130 km/h (dejme tomu na rovině)
- za jak dlouho se aditivace (podtlak) obnoví dejem tomu na dálnici při rychlosti 120 km/h při vyřazení a běhu motoru na volnoběh. Má smysl při jízdě po dálnici s kopce kvůli aditivaci třeba na 20 sekund vyřazovat?
- víte o připadu zaklepaných ventilů i u auta s namontovanou aditivací ventilů? Test Flashlube jsem četl, ale není tam zrovna psáno v jakém režimu (dálniční, městký provoz) test prováděli.
- Ještě by mě zajímalo jestli má smysl takový motor (se zaklepanými ventily) opravovat, resp. kolik by to řádově mohlo stál..
Děkuji Ivan.

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 30.05.2013 08:46

Dobrý den pane Roman,
Příčin může být mnoho. Pro začátek bych poradil – zkuste přepnout na benzin, a bez jediného přepnutí jezdit třeba 3-5 dnů pouze na benzin. Pokud se startování zlepší, jedná se s největší pravděpodobností o neodpovídající nastavení LPG systému. V opačném případě by to směřovalo k problémům s dávkováním benzinu event. k mechanice motoru.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den Jakube,
Pro motory používané v Daciích jednoznačně doporučujeme aditivaci ventilů (více zde: <a href="http://www.neptun-harfa.cz/Ochrana-ventilovych-sedel/3467.html">www.neptun-harfa.cz/&hellip;</a> ). Starší motory 62 a 64kW mají mechanicky vymezované ventilové vůle, novější motory 16V 66 a 77kW mají hydraulické vymezení ventilových vůlí. Mezi těmito motory nemám žádného favorita (ani „ošklivé káčátko“…), přestavby provádíme u obou typů obdobně.
S pozdravem Ivan Vodička

Dobrý den Pavle,
Zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/FlashLube---certifikovan-TUV-NORD-Mobilitat/3551.html">neptun-harfa.cz/Flas&hellip;</a> se můžete seznámit s výsledky testu účinnosti přípravku FlashLube, který provedla renomovaná německá zkušebna TUV Nord. Toto aditivum se běžně dávkuje podtlakovým přisáváním do sacího potrubí, nelze je tedy montovat do přeplňovaných motorů. Existují i dávkovače s tlakovým čerpadlem které by bylo u turbomotorů použít (ale ještě jsme je nikdy nepoužili), cena je však podstatně vyšší – na úrovni cca 5.000,- Kč.
Pokud jsem správně našel, že Vám jde o Saaba 9-3 z let 2005-2007 s motorem B284L, je tam ještě jedna komplikace přestavby na LPG – elektronické řízení proměnného tlaku benzinu. Přeplňované motory s touto technologií jsme již také přestavovali (ale jiného typu než je ten Váš). Pro další podrobnosti mě můžete kontaktovat osobně v Neptun Harfa, a nebo telefonicky na příjmu zakázek 777 30 50 80.
S pozdravem Ivan Vodička