Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možnost přestavby dieselového vozu na LPG? (Konkrétně Mazda 2, 1.4, rok výroby 2002). Zda je přestavba možná? Četl jsem hodně článků o těchto možnostech, ale nejsem z toho úplně chytrý. Pokud taková přestavba je možná, jaká rizika či jaké další nároky takové auto pro svůj provoz má? Děkuji za odpověď.
Dobrý den Miloši,
Motory Zetec jsme kdysi předělávali i s klasickým systémem s centrálním směšovačem a el. řídící jednotkou. Provoz na LPG to umožňovalo, ale z dnešního pohledu „nic moc“, navíc namontovat směšovač do „krabice“ tělesa vzduchového filtru bylo pro velmi trpělivé ručičky, a přesto občas za provozu vyskočila přídržná pružina. Od té doby co jsou na trhu systémy sekvenčního vstřikování se obdobné motory přestavují pouze se sekvencí (až na nějaké „dobrodruhy“, kteří jsou schopni namontovat starou klasiku za cenu nepatrně nižší než stojí běžná sekvence, a o následných problémech se odmítají bavit…). Dnes Vám přestavbu tohoto motoru nabídneme pouze se sekvenčním vstřikováním, byť pochopitelně bude dostačovat základní systém, v našem případě AC Stag 4 Plus.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Michale,
Nedivím se, že se laik nevyzná ve spoustě názorů, navíc na internetu často nepřesně interpretovaných a vytržených z kontextu. Vyberte si firmu, kam to nemáte příliš daleko, a která na Vás působí důvěryhodně. Následně je navštivte (nejlépe i s vozem), popovídejte si a nechte si doporučit. Pokud budete jezdit ročně Vámi uváděných cca 30.000 km, tak se přestavba na LPG určitě vyplatí. Vámi zmiňovaný systém AC Stag 4 Plus je pro Vaše vozidlo technologicky dostatečný, přesto si myslím, že Vám mohou dražší systémy nabídnout něco navíc, ale to je povídání na Vaši návštěvu u nás (pokud o přestavbě u nás vážně uvažujete). Naše další systémy (Lovato, BRC) mají oproti Stagu určité další možnosti, ty bychom Vám nabídli, a podle toho zda jsou pro Vás zajímavé nebo nikoli bychom se domluvili na konkrétním provedené přestavby.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobry den , uvazuji o prestavbe stareho Mondea 1,8/16V ) rv 1999 , nabizite jen sekvencni modely . Existuje nejaka ekonomictejsi varianta do tohoto modelu nebo uz se instaluji jen sekvence ?
Dobrý den,
chtěl bych se optat. Prolezl jsem celou řadu internetových stránek s nabídkou přestavby aut na LPG. Nevím podle čeho se mám rozhodovat, ve které firmě si přestavbu nechat udělat.
Mám Citröen Xsara 1.6 .. 80kw rv. 2004. Měsíčně najezdím cca 2500km, tudíž by se mi přestavba na LPG asi vyplatila, že? Jen například u systému BRC mi přijde cena necelých 33 000 Kč poněkud hodně, s autem nedělám žádné super výkony, mám ho čistě na jízdu z místa A do místa B, takže nic spešl tam asi nepotřebuji. Myslíte tedy, že ten nejlevnější systém AC Stag 4 bude vyhovujícím??
děkuji za odpověď!!
Dobrý den Martine,
Máte na mysli konkrétní vůz z naší fotogalerie zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Fabia-II---TSI/3728.html">neptun-harfa.cz/Fabi…</a> nebo je dotaz obecný? Jak všude uvádím, přestavba motorů s přímým vstřikováním je principielně poměrně složitá. Jednou z komplikací je fakt, že motor s přímým vstřikováním (na rozdíl od motoru MPI) dávkuje palivo do spalovacího prostoru ve chvíli, kdy je již zavřený sací ventil. Z toho plyne, že dávka plynu je realizována (do sacího potrubí) vždy o jeden takt později. Proto může sporadicky u některých modelů motorů docházet v některých přechodových režimech k mírným nepravidelnostem. Pokud Vás zajímá zde uvedený konkrétní vůz, ozvěte se telefonicky nebo mejlem v druhé půlce tohoto týdne. To už budu na firmě Neptun Harfa a pokusím se Vám zjistit.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Kardo,
Toyotu Yaris Vám můžeme přestavět na LPG se systémem sekvenčního vstřikování. Výběr konkrétního typu (v nabídce máme AC Stag4, Lovato Easy Fast, BRC Sequent) včetně varianty aditivace ventilů bychom probrali osobně (pokud se pro přestavbu u nás rozhodnete). V nabídce bych zohlednil stav vozu Vaše požadavky a očekávání i technické možnosti daných systémů.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den Jardo,
Při provozu jakéhokoli motoru na LPG dochází skutečně k mírným odlišnostem oproti spalování benzinu – je to tím, že v motoru hoří palivo mírně odlišných vlastností. Při provozu na LPG dochází mj. k o něco vyššímu tepelnému zatížení motoru. Při běžných provozních podmínkách to nemá vliv na motor a jeho příslušenství. Ale pozor – určitě nesdílím názor o delší životnosti motorového oleje při provozu na LPG který se občas na internetu vyskytuje – motorový olej měňte podle údajů výrobce motoru, nebo po jednom zimním období. Motory 1,2 HTP jsou přestavovány v poměrně velkých počtech a nezaregistroval jsem u nich nějaké výrazné problémy (kromě toho, že mám neustále pocit, jakoby motoru HTP chyběl jeden válec…).
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, chtěl bych se optat, jak jezdí ta fabie motor 1,2 TSi přestavby na plyn. Jestli už se odstranili to škubání kolem 2000 ot./min. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, uvažuji o přestavbě Toyoty Yaris, r.v. 2002, typ motoru 1SZ-FE, objem 998 cm3. výkoén 50 kW. Prosím jaké zařízení doporučujete a je potřeba přímaz.
Díky