Seznam příspěvků

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 25.03.2013 16:53

Dobrý den Jane,
Systémy Lovato se dodávají do ČR v několika hardwarových provedeních, a také s různým firmwarem řídící jednotky. Některé verze snímají pouze teplotu vody, některé pouze teplotu LPG, a některá provedení obě teploty. V ovládacím programu je nastavena určitá teplota, kdy systém umožní přepnutí na LPG. Další faktor je umístění komponentů a proudění vzduchu v motorovém prostoru. Pokud je např. Vámi uváděných 14 pod nulou, a Vy pojedete pomalu v koloně v pražské ranní špičce, budou komponenty v motorovém prostoru minimálně ochlazovány proudícím náporovým vzduchem a dříve se ohřejí. Pokud krátce po nastartování najedete na dálnici a pojedete vysokou rychlostí, bude „průvan“ v motorovém prostoru řádově vyšší, ale s tím se i řádově zvýší soustavné ochlazování všech komponentů v motorovém prostoru. Toto ochlazování podstatně prodlouží dobu potřebnou k ohřátí reduktoru a přepnutí na LPG. Vaše montážní forma kontrolovala provedení přestavby a nastavení programu a nenašla problém. Osobně bych vyzkoušel (dokud mrzne), zda se doba pro přepnutí změní v závislosti na rychlosti a zatížení, a potom event. řešil dále (např. zkušební jízda po ránu s připojenou diagnostikou a monitorování nárůstu teplot až do okamžiku přepnutí…)
S pozdravem Ivan Vodička

Petr 25.03.2013 16:00

Dobrý den.Jezdím ne LPG asi 8 roků.Voctaviji 2,0/85kw Poslední dobou mám problém,že se mě pod víčkem dolévání olejeTvoří emulze.Je také v trubce ,kudy vede do motoru mněrka oleje.Mechanik mě řekl,že to LPG dělá,když se jezdí na krátké trasy.Že po delší trase se to po prohřátí odpaři.Olej je čistý.Má mechanik pravdu?Mám srtach z těsnění pod hlavou.Renault Club sekce Trafic/Masteroda se mě nestrásí.

Michal Vít 25.03.2013 12:47

Dobrý den,

mohu se zeptat na Váš názor na obecně (v servisech) proklamovanou informaci, že provoz na LPG ničí veškerá těsnění (případně některá) v motoru, což vede ke zvýšené spotřebě oleje po nějakém čase (10-20-30 tis. km)? Nikde jsem se tu o tom nedočetl, ale servisy, které mají zkušenosti s těmito vozy (tj. posledních třeba deset let se zabývají opravami motorů a mají možnost se setkat i s těmi na LPG) se na této zkušenosti shodují. Setkáváte se s tímto, případně vztahuje se Vaše záruka i na toto?

Děkuji

Jan 25.03.2013 11:07

Dobrý den,
mám v Renault Megane r.v.2011 namontovaný systém Lovato. Dle mého názoru se ale v chladivých dnechj nespíná tak jak má. Při nějakých -4C° se mi přepne až po ujetých asi 6km jizdy, při -8C° po 13km a při -14C° se mi nepřeplo vozidlo na plyn vůbec(tedy po ujetí 20km). Všem známým to přepíná do 3km i při -10C°. Ve firmě kde mi montovali LPG mi řekli, že je to normální kvůli nějaký ochraně motoru a že mám novější a dražší systém, než mí známí. Nemyslíte si, že je třeba jen špatně nastavená řídíci jednotka, když známým to přepíná mnohem dříve?

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 21.03.2013 18:52

Dobrý den Petře,
pokud má Váš MV kromě dvou vodičů na ovládání cívky ještě jeden kabel, patrně bude vycházet z elektrického snímače polohy plováku na MV. Ten může sloužit k zapojení kontrolky rezervy plynu v nádrži - ovšem za předpokladu, že bude propojen s ŘJ LPG, která tuto funkci a typ snímače bude podporovat. Doporučím konzultovat u Vaší montážní firmy, patrně se bude jednat o starší systém LR IGS. Poslal bych Vám nějaké odkazy, ale neuvedl jste na sebe kontakt. Můžete mi také napsat na adresu vodicka{zavinac}neptun-harfa.cz
S pozdravem Ivan Vodička

Petr 21.03.2013 18:23

Dobrý den, bylo by možné, aby mi někdo poslal schéma zapojení Multiventilu - mám Audi A4 Avant 1,8, LPG systém je Landi Renzo kontinuální vstřik. Pokud vím, tak normálnímu multiventilu vedou pouze 2 drátky - k nápájení magnetického ventilu k uzavření přívodu plynu do motoru, na svém multiventilu jsem ale našěl ještě jeden vodič, a opravdu mi není jasné, k čemu by mohl být. Snad jen k signalizaci množství plynu v nádrži?
Za odpověď předem děkuji

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 21.03.2013 12:35

Dobrý den pane Zejda, reaguji na Váš příspevěk č. 1205:
Po několikerém telefonickém i písemném kontaktu ohledně možnosti nahradit rezervu u Nissana opravnou sadou jsem získal následující odpověď:

Evidenční číslo žádosti: 1-3W2Z17
Vážený pane Vodičko,
Na základě Vaší žádosti ze dne 20.3.2013 jsme obdrželi odpověď z technického oddělení společnosti Nissan Sales CEE Kft.
U vozidel značky Nissan, kategorie M1 a N1, může být náhradní kolo nahrazeno prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky umožňující nouzové dojetí.
pozdravem Barbora Růžičková
Zákaznická linka Nissan Česká Republika

Toto vyjádření již považuji za dostatečné, a odeslal jsem je i na Vaši adresu mejlem.
S pozdrřavem Ivan Vodička

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 20.03.2013 08:21

Dobrý den Vašku,
U Octavií montujeme přípojku plnění na nárazník (viz obrázky různách modelů v naší fotogalerii zde: <a href="http://neptun-harfa.cz/Octavia/3690.html">neptun-harfa.cz/Octa&hellip;</a> ). Octavie má v benzinovém provedení pod víčkem tankování benzinu gumovou manžetu a do ní plnění uchytit nelze. Octavie na LPG z výroby má tuto gumu a uchycení ve voze řešeno jinak.
S pozdravem Ivan Vodička

Vašek 19.03.2013 14:47

Dobrý den, mám Octávii II,1,6, r.v. 2011 a chci umístit plnící hrdlo LPG pod víčko benzinové nádrže, tak jako to má řešený OC již z výroby. Máte s touto montáží zkušenosti a jakou? Jste schopni mi provést tuto montáž? Předem děkuji za vaši odpověď. Vašek

Ivan Vodička (technik Neptun Harfa) 18.03.2013 08:51

Dobrý den Petře,
Ve Vámi popisovaném případě není podstatný počet najetých km, ale faktický stav vozu (v tom se projeví např. v jakých podmínkách jezdil, jaký měl servis atd). Spotřeba při provozu na LPG bývá cca o 1-2 litry vyšší něž při provozu na benzin. Přístřik benzinu bývá pouze ve vyšší zátěži, proto se obtížně udává jeho spotřeba – dopředu se nedá říci, jak často budete v provozních režimech kdy je přídavek benzinu aktivován, a jak dlouho motor v tomto zátěžovém režimu pojede. Podrobnosti možností přívstřiku (ale i varianty použitého LPG systému) bychom prodiskutovali telefonicky nebo osobně.
S pozdravem Ivan Vodička