Dobrý den pane Netušil,
Domnívám se, že žádný předpis neříká, jestli musí platit tlakovka nádrže ještě následující měsíc, rok či dokonce dva roky po provedené STK(nechtěl bych technikům z STK fušovat do řemesla, možná nějaký takový interní předpis mají, ale já o něm nevím...). Jsem přesvědčen, že nádrž musí být platná ke dni STK - stejně jako např. lékárnička a další, ale toť vše. Přece mě nikdo nemůže vyhodit z STK například s již použitými pneumatikami s tvrzení, že vzorek již nevydrží další dva roky. Až sjedu pneumatiky, skončí platnost lékárničky, či nádrže, vyměním. Ale dříve k tomu nevidím žádný důvod.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den, chtěl jsem se dotázat jak je to s platností bomby a technické kontroly... Musím mít platnou bombu celý dva roky, po kterou se dává technická nebo stačí když je bomba platná zrovna v době kdy se technická dělá, díky za odpověď
Dobrý den pane Macko,
V plynové nádrži je plovák, který se pohupuje na hladině plynu v nádrži. Na konci plováku je magnet, který magnetickým přenosem ovládá růžici snímače umístěného vně nádrže, její pohyb se převádí na elektrické signály. Ty ŘJ LPG „zatlumí“ a podle jejich výsledku postupně zhasíná led diody na přepínači. Pokud kontrolky blikají nahodile, patrně bude ve snímání a nebo nastavení snímače něco špatně.Jestli jsem správně pochopil, máte přestavbu na LPG prováděnou nedávno, obraťte se na Vaši montážní firmu. Jinak palubní počítač při provozu na LPG zobrazuje jako spotřebu hodnoty vypočítané z impulzů pro benzinové vstřikovače. Toto číslo by mělo být velmi podobné hodnotě zobrazované při provozu na benzin.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Bukovský,
Snímání a zobrazování množství plynu v nádrži je nejslabší článek alternativního pohonu. Podstatě se jedná pouze o orientační informaci, a ne vždy je množství plynu v nádrži zobrazováno. Pokud jste vozidlo koupil již s plynem, a původní majitel Vás informoval o tom, že systém zobrazování množství plynu je funkční, mělo by to tak být. Osobně bych doporučil, dotankujte LPG nádrž do plna (mělo by to být cca na 80% její kapacity) a vynulujte denní počítadlo kilometrů. Pak můžete za provozu sledovat, jak postupně zhasínají diody na přepínači a kontrolovat po kolika km. Až Vám dojde plyn (systém přepne na benzin, a přepínač bude blikat a pískat), uvidíte kolik km jste na plnou nádrž najel. Pak bych opět dotankoval plyn do plna a vynuloval denní počítadlo. Tak bych si na několika nádržích ověřil jak ukazuje ukazatel, a pokud by v tom byl problém, ten následně řešil v LPG servisu.
S pozdravem Ivan Vodička
Zdravím Vás. Dnes som absolvoval jazdu, cca 150km, mám VW Passat 2.8 V6 automat, najazdených 270 000 km. Auto išlo a ide ako hodinky len bola spotreba v meste okolo 18 litrov, tak som dal plyn, avšak značku neviem uviesť. Jedná sa o to, že to, čo napísal p. Petr Bukovský som zažil dnes aj Ja a tie kontrolky ukazovateľa plnosti plynovej nádrže sa zapínali a vypínali ako chceli. Je to v poriadku, od čoho to záleží?? Ďakujem a taktiež sa Vás chcem opýtať keď dám palubný počítač na zistenie spotreby tak mi ukáže 8.0 litrov na 100 km, ale čoho?? To sa spočítava, akože benzin, plyn, či ako to je?? Ďakujem za odpovede.....
Dobrý den, stal jsem se dnes novým uživatelem pohonu LPG, koupil jsem totiž RAV 4 na plyn. Majitel tvrdil, že množství plynu v nádrži je indikováno zelenými ledkami/čtyřmi/ které svítí podle plnosti nádrže. Svítily tři tudíž jsem usoudil, že ne banda plná ze tří čtvrtin, t.j. asi 30 litrů. Při převozu asi po sto km ledky náhle zhasly a došlo k přepnutí na benzín. Není přece možné, aby spotřeba plynu byla oněch 30l na sto. Dotankoval jsem nyní u pumpy asi 30l LPG bez problémů se to vešlo, tzn. že nádrž byla skutečně prázdná jak ukazovala červeně svítící a blikající ledka. Podle papírů se jedná o zařízení Tomasetto. Vůbec tomu nerozumím, prosil bych o radu nebo pomoc. Děkuji Bukovský
Dobrý den pane Novák,
Spotřeba závisí na provozních podmínkách a způsobu jízdy (při jízdě do kopce potřebujete více energie, než když jedete z kopce dolů). Řídící jednotka motoru se stará o správné dávkování paliva obecně tak, aby ve všech běžných režimech zachovávala optimální poměr hmoty paliva k nasávanému vzduchu. Toto provádí jak při jízdě na benzin, tak i při provozu na LPG. Pokud najezdíte na plynovou nádrž téměř stejný počet kilometrů, vyjezdíte pravděpodobně každou nádrž ve velmi podobných průměrných podmínkách, a tedy i se stejnou průměrnou spotřebou. Kdybyste podstatně změnil provozní podmínky a vyjezdil celou nádrž např. pouze jízdou po centru Prahy v dopravní špičce, patrně byste rozdíl poznal.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Vodička,
je u provozu na LPG spotřeba "konstantní" ať jedu jak jedu nebo lze stylem jízdy, ekopneumatikami apod. ovlivňovat spotřebu? Jsem začátečník (naježděno s LPG cca 15 000 km) a zdá se mi, že spotřeba je konstantní - co nádrž, to stejný počet ujetých km (+- 30 km). Mám C-Max 2.0 a spotřeba mi vychází 8,5 - 9 l/100 km.
Dobrý den pane Lanča,
Máte pravdu, že toto zobrazování fora je nepřehledné, zejména pro průběžné sledování. Měl jsem několik připomínek k administraci i vzhledu, ale údajně je takto koncipováno „jádro“ stránek Neptun Harfa, které dodavatel nemůže změnit. Nechám Vaši připomínku opět prověřit, i já bych byl raději, kdyby se dalo reagovat přímo u každého dotazu, tak jak je běžné všude jinde.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den pane Adam,
Pokud se problém projevuje již od montáže, je možné, že tam bude i nějaký mechanický problém. Jak jsem již psal, poradil bych kontrolu funkce systému i dynamicky za jízdy, a následně řešil podle projevů tak, jak se zobrazí v diagnostickém SW – buďto mechanickými opravami nebo úpravou SW či kombinací obého.
Pokud byste měl nějaké jednání v Praze, můžete se ozvat a podíváme se na to (v případě že si s tím neporadí Vaše montážní firma). Ale určitě bych Vám nesliboval, že je to „na chvíli“ – spíš bych to viděl tak, že nám zde necháte auto, a až si ve městě vyřídíte co potřebujete, zase byste si ho vyzvedl a jel domů…
S pozdravem Ivan Vodička