dobrý den mám sekvenční vstřikovaní BRC při jaké teplotě nebo km.se přepne z benzínu na plyn. děkuji za odpověd
Dobrý den Martine,
Servis vozidel po přestavbě na LPG má svoje specifika, ne všechny autoservisy jsou ochotné je na opravu přijmout. Někdo tyto opravy běžně provádí, někdo pouze za předpokladu, že máte LPG nádrž prázdnou a uzavřenou, a někdo vůbec ne. Ale abych Vám poradil, který konkrétní servis Vás přijme, a který nikoli, to neumím. Proto by bylo nejlepší, kdybyste se informoval ve Vašem stávajícím servisu, nebo oslovil se stejným dotazem servisy v okolí Vašeho bydliště. Pokud se bude jednat o běžné opravy (např. Vámi zmiňované rozvody u Fabie), jsme schopni Vám je vyměnit i v našem servisu.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
Zajímá mne kde si, po provedené přestavbě vozidla na plyn, mohu nechat opravovat vozidlo, resp. motor. Např výměna rozvodového řemenu u fábie. S plynem dosud zkušenosti nemám a na fóru jsem nenašel odpověď.
Děkuji za reakci.
Dobrý den Milane, Jeffery, Jiří, ale i ostatní.
Je vidět, že problematika rezervy je aktuální, tak se k ní ještě vrátím.
Povinná výbava motorových a přípojných vozidel při provozu na pozemních komunikacích je upravena § 32 vyhlášky MDS č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, který byl novelizován vyhláškou 283/2009 Sb., která je účinná od 15.9.2009 a tam se v odst 1 uvádí následující: náhradní kolo (ráfek s pneumatikou), které je dostatečně upevněno v držáku zajišťujícím, že síla při snímání kola z držáku nebo vkládání do držáku nepřesáhne 490 N; …. „Dostatečné upevnění“ není přesněji specifikováno, pokud není rezerva na původním místě, vždy bude záležet na posouzení technika na STK (podobně jako např. posouzení, zda např. únik oleje u letité Felicie je pouze drobná, nebo již vážná závada). Po přestavbě na LPG při použití nádrže místo rezervy je skutečně nutné rezervu uchytit, nejčastěji je to možné přišroubováním k podlaze kufru. Potíž bývá v tom, že na podlaze bývají plastové kryty nebo koberce, a málokomu se líbí, že by se do nich měl udělat otvor pro šroub, který by rezervu držel. Pak vždy záleží na domluvě se zákazníkem, jakým způsobem rezervu uchytit. Pochopitelně je možné (a po přestavbě na LPG i vhodné) rezervu v povinné výbavě nahradit „prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky umožňující nouzové dojetí“ (viz odst. 2c výše uvedené vyhlášky). Pokud budete mít sadu na opravu pneu, a přesto si ve voze necháte rezervu (tak to mám i já…), pak je součástí povinné výbavy uvedená sada na opravu, a rezerva je pouze náklad umístěný v zavazadlovém prostoru, a nemusí být (stejně jako třeba nářadí nad rámec povinné výbavy, či jakékoli další věci převážené v zavazadlovém prostoru) nijak uchycena. A protože na STK přistavuji vozidlo v souladu s předpisy bez nákladu, toto kolo před příjezdem na STK z vozu vyndám, a jako povinnou výbavu předkládám „sadu na opravu“.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
chtěl bych navázat svým dotazem na bezpečné připevnění rezervního kola. Jelikož nejsem zastáncem rychlospreje, ale preferuji vždy rezervu. Bohužel jsem nikde nenašel, kde je bezpečné připevnění rezervního kola řešeno tzn. co je tímto pojmem myšleno a co musí splňovat.
Proto se chci zeptat, zda-li v rámci přestavby děláte i toto "bezpečné připevnění" a jestli ano, jaký to má vliv na výslednou cenu.
Děkuji za odpověď.
Ohledně rezervy je situace složitější, Fabia II může bez rezervy jezdit zcela jistě, u Fabie I si tím nejsem jist.
///
Rezervní kolo lze ve vozidle běžně vozit. Pakliže je rezervní kolo v kufru (přestavba LPG s toroidní nádrží), je nutné jej bezpečně připevnit (držák kola při montáži montáži LPG).
U aut, kde lze použít sadu na opravu pneu (kompresor+hmota ve spreji) se rezervní kolo vozit nemusí, za předpokladu, že dostanete schvalovací vyjádření od výrobce automobilu.
Takto mi to bylo dnes řečeno na STK!
Seznam aut, u kterých se MUSÍ vozit rezervní kolo bez ohledu na tuto výjimku, lze vypátrat na internetu. např. Škoda 120, apod.
Nejnovější auta mají sadu pro opravu pneu zapsanou, i když mají prolis pro rezervní kolo.
Dobrý den Milane,
Přestavba Vaší Fabie je realizovatelná bez problémů, těchto vozů se přestavuje poměrně hodně. Ze zkušeností se nám v minulosti nejvíce osvědčily přestavby se systémem BRC a cenou 31.000,- Kč. Současné verze zařízení AC Stag 4/300 Plus již také umožňují poměrně kvalitní přestavbu těchto motorů (největší slabinou systému Stag jsou nyní plynové vstřikovače), cena přestavby s tímto jednodušším zařízením je 27.000,- Kč. Ohledně rezervy je situace složitější, Fabia II může bez rezervy jezdit zcela jistě, u Fabie I si tím nejsem jist. S určitostí by to měli vědět prodejci Škoda. Ale já osobně mám raději rezervu ve voze – vozím ji s sebou, je to jistější než nějaké nouzové opravárenské sady… Tolik ve stručnosti, v případě dotazů mne můžete kontaktovat telefonicky na čísle příjmu zakázek 777 30 50 80, nebo el. poštou na adrese: <a href="mailto:vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz">vodicka [zavinac] neptun-harfa.cz</a> .
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den,
mám Škoda Fábia Combi 1,2 motor AZQ rok výroby 2003, je vhodný pro přestavbu na LPG, pokud ano jaké je Vaše doporučení? Mohu jezdit bez rezervy?
Dobrý den Jane,
vpodstatě jste správně informován. Program řídící jednotky vozu má podrobné a přesné informace o impulzech pro dávkování paliva, tyto impulzy pak přepočítá na množství benzinu, které se do motoru nadávkovalo. Programátor usoudil (poměrně logicky), že pokud elektronika nadávkovala do motoru určité množství paliva, musí být v nádrži přesně o to samé množství benzinu méně. A s přemírou elektroniky ve voze začali výrobci používat tuto logiku k zobrazování množství benzinu v nádrži: z polohy plováku v nádrži si určí množství paliva, a od této veličiny odpočítávají palivo nadávkované do motoru. Možnost, že by jednotka generovala impulzy pro dávkování paliva, motor běžel, auto jelo (elektronika má pochopitelně i údaje o rychlosti a ujeté vzdálenosti), ale z nádrže neubýval benzin prostě autor softwaru nepřipouští (Perpetuum mobile neexistuje, a alternativní pohon výrobce nezajímají…). Ale přesně to se děje při provozu na LPG. Tento jev by se teoreticky dal eliminovat pouze změnou řídícího softwaru originál řídící jednotky – ale to nedokážeme. Program by mohl upravit pouze výrobce (a nebo po prolomení ochranných kódů třeba šikovný východoasijský plagiátor…). Vámi zmiňovaný emulátor neumí odstranit tuto vlastnost (jeden z vnitřních výpočtů uvnitř řídící jednotky), pouze při vypnutí motoru simuluje „dotankování benzinu“ – donutí jednotku načíst si opětovně údaj o poloze plováku v benzinové nádrži. Při další jízdě tedy začne nanovo odpočítávání stavu benzinu od skutečného množství.
Tento principiálně odlišný způsob zobrazování stavu benzinu (tedy výpočet namísto dříve používaného jednoduchého okruhu plovák – potenciometr – ručička) je nyní používán u některých zejména francouzských vozů, avšak přesný projev je odvislý od vnitřních algoritmů řídící jednotky, a nejsem schopen Vám říci, zda a jak se bude chovat právě Vaše konkrétní vozidlo.
S pozdravem Ivan Vodička
Dobrý den. Uvažuje i přestavbě vozidla Peugeot 308 1.6 VTI 88kW na LPG. Dočetl jsem se, že u tohoto vozidla je problém s tím, že i když vozidlo jede na LPG, tak klesá ukazatel stavu paliva v benzínové nádrži. Je to zapříčiněno nějakou jednotkou, která je mezi plovákem a ukazatelem stavu paliva a tato odečítá stav ujetých kilometrů a na základě toho ukazuje stav paliva. Tato jednotka nepozná, když vozidlo jede na LGP. Tento problém se dá řešit nějakým emulátorem. Chtěl jsem se zeptat, jestli jste se s tímto problémem již setkali, jak jste ho řešili a jestli je možné u Vás provést montáž tohoto vozidla i s odstraněním tohoto problému.
Děkuji za odpověď
S pozdravem Jan